Avsnitt 63 - Bästa vägen ur en kris del 1

Välkomna till Martinson Möter, podcasten som vill vara en röst till tröst och hopp från fadderbarnsorganisationen Compassion. 

I våras hade jag planer på att göra en serie utifrån Lukas evangeliet kap 15 som en fortsättning på Psalm 23 men jag kände under sommaren att Herren ville något annat. Jag försöker följa och jag hoppas att ni är med. Jag är ingen expert på kriser men läser gärna Bibeln för att se vad den kan säga oss om vår tid och hur vi navigerar oss framåt som troende. Det du får här nedan är mina egna stödanteckningar för mitt bibelstudium de kommande veckorna med temat "Bästa vägen ur en kris".

Håll till godo med del 1!

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Här nedan finns nu förhoppningsvis alla länkar till sånt som vi kanske nämner eller snuddar vid i podden. Tanken med länkarna är att du skall kunna klicka dig vidare om du är intresserad.

Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

En vers som sammanfattar en stor storm och en djup kris.

Apg 27:20 ”Varken sol eller stjärnor syntes på flera dygn, och den starka stormen låg på så att vi till sist förlorade allt hopp om räddning. ”

De skulle räcka med denna enda vers att predika över idag. Den beskriver nämligen hela läget för läkaren Lukas och aposteln Paulus och alla deras medresenärer som är på väg till Rom. Paulus har vädjat till kejsaren och förs nu via båtvägen som fånge från Caesarea över hela Medelhavet. En våldsam storm blåser upp och skeppet är på väg att förlisa. Sjöbjörnarna vräker lasten över bord, men skeppet fastnar ändå på en sandbank och alla får ta sig i land på en ö som visar sig heta Malta. Där tas de emot med stor vänlighet och generös gästfrihet.

Den korta versen ovan beskriver alltså en krissituation där man

1. Inte ser klart.

2. Där hotande stormar ligger på.

3. Där allt hopp tycks vara ute.

Är versen en beskriva av situationen i världen? Nu 2021? Båtflyktingarna på Medelhavet 2015? Vad kan den här texten säga oss idag? Vi kommer att upptäcka mycket viktigt information och god hjälp från Herren.

Filmen, The Perfect Storm (2000) handlar om något liknande med filmposter med ett fartyg som seglar upp en enorm havsvåg sätter den svåra stämningen direkt. Det här är ett effekttungat actiondrama som är baserat på Sebastian Jungers bästsäljare om förlusten av skeppet: Andrea Gale, ett fiskefartyg som förlorades till sjöss utanför Gloucesterkusten, Massachusetts. Filmen har topp skådisar i huvudrollerna George Clooney, Mark Wahlberg, Mary Elizabeth Mastrantonio, Diane Lane och dramat kanske inte är helt olikt det vi läser om i Apostlagärningarna.

En engelsk söndagsskollärare hade delat ut biblar till hela gruppen och bett alla skriva in sitt namn och om dom hade tagit emot Jesus som sin frälsare: I accept Jesus men en pojke skrev I expect Jesus. Jag förväntar mig JESUS vacker och viktig felskrivning.

En gammal sjöman sa, "I en hård storm finns bara en sak natt göra. Endast ett sätt [att överleva]. Vi måste sätta fartyget i en viss position och hålla henne där."

Detta, är vad vi måste göra. Ibland, som Paulus, kan vi varken se solen eller stjärnor, och det är ingen liten storm som ligger på. Att resonera hjälpa inte. Tidigare upplevelser ger dig inget ljus. Endast en enda sak är kvar. Du måste sätta hela din själ i en fast position och hålla den där. Du måste stanna kvar med riktning mot Herren, och vad som helst - vindar, vågor, hav, åska, blixtar, karga klippor, rytande brytare – vad som helst, vi måste slå fast rodret och hålla fast vårt förtroende för Guds trofasthet och hans eviga kärlek i Kristus Jesus. " I livets stormar måste vi lita på Herren och hålla fast vid de säkra löftena i hans ord. Vårt förtroende för Gud borde vara så ståndaktigt att oavsett hur svårprövningen är, så kan vi tillsammans med Job bestämt bekräfta: "Även om han dödar mig, kommer jag ändå att lita på honom"

Först tar vi ”Tre risiga råd” som du inte skall lyssna på alls:

· Det är dumt att lyssna mer på världsliga råd än Gudfruktiga tilltal.

· Det är dumt att rösta med hedningar om kristna frågor. Kopiera inte majoriteten.

· Det är osmart att försöka ”ta saken i egna händer” utan att be om Guds hjälp och ingripande.

· Det är alltså farligt att fatta beslut när andlig urskiljning ignoreras.

· Det är alltså farligt att fatta beslut när själviska önskningar är involverade och prioriterade.

1. Tre ”klassiska” saker vi ofta gör i kris:

Vi flyter med

vi överger och eftersom vi gör 1, 2 så kommer 3:an tyvärr automatiskt:

vi misströstar stort.

Vi flyter med.

v. 15 ”Skeppet fångades och kunde inte hålla upp mot vinden, så vi gav efter och lät det driva.”

Vi överger.

v. 18-19 ”Vi var hårt ansatta av stormen. Dagen därpå började de vräka lasten överbord, och på tredje dagen kastade de med egna händer skeppets utrustning i sjön.”

Vi misströstar.

v. 20 ”Varken sol eller stjärnor syntes på flera dygn, och den starka stormen låg på så att vi till sist förlorade allt hopp om räddning.”

Efter detta tar jag några minuter och berättar om Compassions viktiga arbete i fält.

När Fredy i El Salvador var en liten pojk kunde han inte föreställa sig att han en dag skulle bli läkare även om han drömde om det.

Men när Fredy fick en fadder så fick han möjlighet att genomföra utbildningen och motivation att följa sin dröm.

- "Det var mycket osannolikt att jag skulle hamna där jag är idag på grund av den ekonomiska situationen", säger Fredy. "Men genom min fadders stöd både ekonomiskt och andligt så är detta min verklighet idag."

Han behandlar nu patienter som drabbats av COVID-19 på ett av de största sjukhusen i El Salvador.

"Genom Compassion och min fadder fick jag en familj som hjälpte mig att fullfölja. Tack vare Gud får jag nu hjälpa människor i kris." - Fredy.

Compassion är en fadderbarnsorganisation som funnits i snart 70 år och vi hjälper 2,1 milj fadderbarn i 25 länder. Vårt uppdrag hittar du i Markusevangeliet 16:15 «Gå ut i hela världen och predika evangelium för hela skapelsen”. Som svar på missionsbefallningen existerar vi som en förespråkare för barn i nöd, för att frigöra dem från andlig, ekonomisk, social och fysisk fattigdom. Vi vill vädja till dig att tillsammans med oss förvandla liv på rikitigt. För 310 kronor i månaden kan du bli fadder.

Nu tillbaka till texten i Apg 27:

2. Tre ”klassiska” saker vi borde gör i kris:

Kasta ankar

Påminnas oss Guds trofasthet

Lyssna efter ett tilltal.

Kasta ankar.

v. 29 ”De var nu rädda att vi skulle driva på något skarpt skär, så de kastade ut fyra ankare från aktern och önskade sedan bara att det skulle bli dag.”

Påminna oss att Gud är med.

v. 21-22 Ingen hade nu ätit på länge. Då steg Paulus fram mitt ibland dem och sade: "Ni män skulle ha lytt mitt råd att inte gå ut från Kreta. Då hade ni besparat er den här skadan och förlusten. Men nu uppmanar jag er: Fatta mod. Inte en enda av er ska mista livet, bara fartyget ska gå under.

Tillåta Gud att tala till oss.

v. 23-25 En ängel från den Gud som jag tillhör och tjänar stod nämligen hos mig i natt, och han sade: Var inte rädd, Paulus. Du ska stå inför kejsaren, och alla som seglar med dig har Gud skänkt dig. Så fatta mod, ni män! Jag litar på Gud att det blir som han sagt mig.”

Job 38:1 ”Herren svarade Job ur stormvinden.” Är en riktigt trösterik vers för de utav oss som känner till Jobs situation.

3. Tre bra ”kom ihåg saker” för framtida kriser:

Försök fånga och hålla kvar evighetsperspektivet.

Tro på Guds löften.

Bed till Jesus.

v. 35-36 ”När han hade sagt detta tog han ett bröd, tackade Gud inför dem alla, bröt det och började äta. Då fick alla nytt mod och tog sig mat, de också.”

Hör du ekot av ett nattvarsliknande mönster och det mönstret är viktigt för i namnet Jesus finns det krqaft att fatta mod.

Visste du att: den 10 februari varje år så firar de kristna på Malta minnet av detta skeppsbrottet som den dag då kristen tro kom till Malta för första gången. Det som såg ut som en kris och ett stort misslyckande använde alltså Gud för att frälsa en hel nation. Detta var dagen D för Malta, en Maltesisk game changer. Och det finns nu fortfarande en kyrka som heter Paulus skeppsbrottskyrka. För att påminna oss om att Gud fortfarande är trofast genom allt.

Vad säger texten till dig, mig och oss 2021: ”Var inte rädd. Du ska stå inför kejsaren, och alla som seglar med dig har Gud skänkt dig.” Amen.

Vi läser välsignelsen över våra liv:

Gå ut i världen med frid;
vara vid gott mod;
håll fast vid det som är rent;
löna inte ont med ont;
stärk den trötte;
stöd den svage;
hjälp de drabbade;
hedra alla;
älska och tjäna Herren,
gläd dig i den helige Ande kraft;
och låt Gud den allsmäktiges välsignelse,
från Fadern, Sonen och den Helige Ande,
vara bland er och stanna hos er, alla, alltid.

Amen.

Guds godhet och nåd till er var och en mitt i det liv och den situation som ni befinner er i.

Mattias Martinson och Compassionteamet

Denna sida använder cookies. Läs mer