Avsnitt 66 - Doreen Månsson

Välkomna till Martinson Möter, podcasten som vill vara en röst till tröst och hopp från fadderbarnsorganisationen Compassion. 

Det är jag som är Martinson och idag skall vi möta Doreen Månsson. Doreen är journalist, TV-programledare, krönikör och mycket mer. Hon är uppvuxen i Helsingborg, Uppsala, Umeå, Zambia samt Nigeria. I just Nigeria så började Doreen första klass som det enda vita barnet bland 3000 elever. Där gick hon på en katolsk privatskola i uniform med stränga brittiska nunnor som lärare - är det därför dina barn säger att du är mamman från 1800-talet Doreen?

Hon gillar att städa och ha ordning och på söndagar har hon öppet hus för sina vänner. Varje fredag skickar hon ”Dagens lovsång” på sms. Om sin tro på Gud säger hon ”Tron gör att man kan ta sig an uppgifter där syftet är större än den egna vinningen.” Med hjärta för de minsta och utsatta och marginaliserade så kämpar hon med själ och hjärta vilket framkommer med all tydlighet i detta underbara avsnitt.

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Här nedan finns nu förhoppningsvis alla länkar till sånt som vi kanske nämner eller snuddar vid i podden. Tanken med länkarna är att du skall kunna klicka dig vidare om du är intresserad.

Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

1. Om du kunde vinna en olympisk medalj för någon sport, riktig eller hittepåsport, vilken skulle det vara? Hästhoppning är en dröm att få ägna sig åt för Doreen älskar hästar.

2. Hade du ngt favoritämne i skolan? Religion och samhälle va favoriter.

3. Om du kunde tillbringa en dag i någon annans skor, vem dojjor skulle de bli? Och. varför? Någon som tycker tvärt om mot mig, jag är nyfiken och vill förstå hur en annan människa tänker.

4. Hur kan någon vinna en guldstjärna med dig? genom att vara punktlig och förberedd, Öppna dörren, bjuda på mat, köpa blommor, städa toaletterna? Detta beror på vem du är om du är min kompis eller kollega för då blir svaren olika…

5. Om du kunde dela en lång trerättersmåltid med fyra individer, nu levande eller döda, vilka skulle du då välja? Jesus är soft så gärna han och någon diktator så att det blir lite spänning, en Malala personlighet.

Doreen Dahab Anna Månsson är född och uppvuxen i Helsingborg, Uppsala, Umeå och Afrika bla Zambia och Nigeria började du ettan som enda vita barnet av 3000 elever. Hon börjar berätta en del om detta med kulturkrockar. Jag undrar hur tron blev bevarad genom allt detta. Hon har tre döttrar som heter Jasmine, Hayat, Amina och maken Henrik gör reklamfilmer med bla Zlatan. Hon städar och är ordningsam och varje söndag har hon öppet hus för sina vänner efter Gudstjänsten. På fredagar skickar hon ”Dagens lovsång” på sms och hon förklarar varför. Hon har ett kolossalt trädgårdsintresse och vännerna säger att hennes egen trädgård ser ut som Edens lustgård och hon har gjort minst en trädgårdsbok.

Hon har startat något som kallas DG Breakfastclub som är en samling som hon och vännen Gabriel Forss satt samman hör att hjälpa folk i olika åldrar. Detta leder mig in i frågan kring hennes utbildning i KBT och jag ber Doreen utveckla vad det handlar om.

Doreen tävlade i tvprogrammet ”På spåret” 2009-10 tillsammans med Hans Rosling och en gång i Göteborg gick dom på en MMA gala. Hon berättar lite om deras varma vänskap.

2009 Nominerad Doreen till bästa programledare och teamet runt serien nominerad för bästa program i dokumentärserien om främlingsfientlighet” Välkomna nästan allihopa.” och här kommer hennes starka patos för ”dessa mina minsta” fram.

Runt 2012 skapades skivorna ”Dilemma med Doreen” som är tre plattor med massa låtar som handlar om hur vi når fram till varandra på riktigt och hur vi skapar mångfald och motarbetar främlingsfientlighet.

En vän till Doreen har sagt om henne att ”hon är en kristen absolutist som jobbat som dörrvakt” och uttalandet: ”Sprit smakar fönsterputs” står hon fortfarande helt och full för. Hon har haft sprutfobi, men det löste sig med KBT.

Programserien ”Hajar i Sydafrika” kräver en lite förklaring och Doreen ger sig på en förklaring.

Doreen har någon gång sagt: ”Jag kanske inte har så bra självförtroende, men jag har en sinnessjuk självkänsla.” och jag ser detta som ett stort mod att hon vågar stå upp för de minsta.

Här gör vi en paus och jag högläser ett brev som är daterat den 17 Augusti 2021 och är utsänt till alla faddrar i Compassion Sverige. Dessa uppgifter är ju daterade och situationen har utvecklats men Haiti-krisens allvar framgår med all tydlighet och behoven är fortfarande enorma. Läs mer här

Kära fadder,

En kraftig jordbävning har drabbat södra och sydvästra delarna av Haiti. På söndagkvällen uppgav myndigheterna över 1200 döda och över 5 700 skadade, siffror som kan komma att öka ytterligare.

Compassion samarbetar med 354 kyrkor i Haiti och flera av dem ligger i det utsatta området. De ansvariga för Compassion i Haiti arbetar med att utvärdera situationen och se till att de drabbade kan få hjälp så fort som möjligt.

Du får gärna vara med och be för fadderbarnen, deras familjer och våra samarbetspartners på plats i den här svåra situationen. Och om du önskar, så är du välkommen att bidra till Compassions katastroffond, som gör att vi kan agera snabbt när en katastrof slår till, både i Haiti och i våra andra samarbetsländer.

Du kan swisha till nummer 900 3641.

Märk din gåva ”katastrofhjälp”.

Doreen har varit ute i fält och sett alla dessa behov som finns och hon gör en tydlig inbjudan till oss alla. Gör något! Gör något litet! Gör något stort! Men framförallt gör! Handla!

Doreen blir påmind om ett viktigt citat från den bortgångne författaren Amos Oz: ”Det finns tre sätt att agera när det börjar brinna – springa ifrån elden så fort vi kan, skriva en arg insändare och kräva ansvarigas avgång eller hämta en hink med vatten och börja ösa över elden. Om vi inte har en hink kan vi ta ett glas. Om vi inte har ett glas kan vi ta en tesked. Om alla människor tar en tesked och börjar ösa vatten så kan alla eldar släckas.”

Efter detta tar hon oss med på den afrikanska tanken kring: Ubuntu som kan definieras ungefär: "Jag är vad jag är på grund av vilka vi alla är" (från översättning gjord av den liberianska fredsaktivisten Leymah Gbowee) eller "Jag är eftersom du är". Vi behöver hjälpas åt att vara solidariska med varandra. Alla kan göra det dom kan.

Sedan kommer den stora utmaningen till oss alla att höra vad Gud vill att vi skall göra här. I kyrkan har vi ordet ”kallelse” för att beskriva vad vi är ämnade att göra i livet.

Doreen ser den kristna tron som en flytväst. En livlina, en räddning som alla människor behöver ta del av. Vi i Martinson Möter tackar henne för allt hon gett och gjort och gör för de minsta, marginaliserade och genom detta sprider Guds rike igenom sitt arbete!

Guds nåd och frid till er var och en!

Mattias Martinson och Compassionteamet

Denna sida använder cookies. Läs mer