Avsnitt 67 - Michael Grenholm

Välkomna till Martinson Möter, podcasten som vill vara en röst till tröst och hopp från fadderbarnsorganisationen Compassion. 

Idag är ni så varmt välkomna tillbaka till ett extra långt och spännande Martinson Möter och idag träffar jag en radikal kille som jobbar som pastor, föreläsare och författare. Han är en flitig bloggare och poddare som från att ha varit en ateist med en livskris och dödsångest så upptäckte han kristendomens fördelar med framför allt evigt liv. Favoritämnen som han brinner lite extra för är karismatik, apologetik, främlingsvänlighet, miljövänlig livsstil och evangelisation. Han lever som han lär och står ständigt upp för ”dessa mina minsta” och till de fattigas försvar vilket gjorde det extra spännande att få podda ihop. Han har flertalet viktiga böcker i ryggen och kom till Martinson Möter med en rykande färsk bok vid namn ”Konvertiten” och den skall ni alla beställa hem! Någon eller Micke själv har sagt att han: ”Ber och arbetar för att tecken och under skall förenas med fred och rättvisa.” 

Här kommer ingen mindre än Michael Grenholm!

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Här nedan finns nu förhoppningsvis alla länkar till sånt som vi kanske nämner eller snuddar vid i podden. Tanken med länkarna är att du skall kunna klicka dig vidare om du är intresserad.

Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

1. Om du kunde vinna en olympisk medalj för någon sport, riktig eller hittepåsport, vilken skulle det vara? Micael är passionerad och brinner för att folk skall förstå hur människor finner sin identitet i Gud.

2. Hade du ngt favoritämne i skolan? Hans andra passion var svenska och skrivning men framförallt favoritämnet historia.

3. Om du kunde tillbringa en dag i någon annans skor, vem dojjor skulle de bli? Och. varför? Ett par som inspirerar mig är missionärerna Heidi och Rolland Baker.

4. Hur kan någon vinna en guldstjärna med dig? Genom att vara punktlig och förberedd, Öppna dörren, bjuda på mat, köpa blommor, städa toaletterna? När en människa snabbt gör en sak som dom har åtagit sig, det imponerar på mig som tar lång tid på mig att göra saker…

5. Om du kunde dela en lång trerättersmåltid med fyra individer, nu levande eller döda, vilka skulle du då välja? Eftersom jag är kyrkohistoriker så skulle jag bjuda in lärjungen Petrus, Pandita Ramabaj, Muhammed och John Wimber

Micael Grenholm är född den 10 Mars 1991 i Uppsala med mamma Cristina, pappa Carl Henrik, Annika, Siri, Peter, Maria och Tomas. Barndoms åren gick flytten till Karlstad. Somrarna tillbringades gärna i Munkviken i Lövånger där stranden blev ett stort drama/SiFi epos med hundratals karaktärer, som bestod av pinnar i sanden, hunden Jessie fick agera monstret. Föräldrarnas skilsmässa blev anledningen till att Micael flyttade tillbaka till Uppsala där han ville leva som ateist men fick en stor livskris som 15 åring när mammas fästman dog hastigt i en hjärnblödning och Micael utvecklade en stark dödsångest. Han förklarar hur hans livsfilosofi visade sig vara både egoistisk och bristfällig. Han förlorade skrattet, matglädje, färgerna i livet bleknade och han upplevde livet som flyktigt. Han följde med sin pappa till domkyrkan och väl där hörde han igen orden som nu blev mer levande än någonsin tidigare:

Vi tror ock på den helige Ande,

en helig, allmännelig kyrka,

de heligas samfund, syndernas förlåtelse,

de dödas uppståndelse och ett evigt liv.

”Uppståndelse och evigt liv” var ju precis vad han behövde och längtade efter så han började läsa Bibeln och detta ledde fram till en personlig tro och ett möte med Jesus.

Micael pluggade på Sundsta - Älvkulle Gymnasiet 2007-2009 och Katedralskolan Uppsala 2010. På övervåningen i Baptistkyrkan Uppsala startar han och några vänner Kollektiv- kollektivet 2011. 2009 Startade han den numera vällästa bloggen: Hela Pingsten (som fortfarande rullar på med 8 medarbetare) och senare blev han även redaktör på bloggen PCJP, ordförande på Stefanushjälpen 2014 och uppstartare av Svenska apologetikssällskapet. Under tiden 2010-2015 pluggar han Development and peace Uppsala universitet 3 år freds och utvecklingsstadier kand. Han pluggade teologi på Johannelunds THS 2013-2016. Micael åkte sommaren 2015 med PMU till Lapplandsveckan, väl där så träffade han den trevliga Sarah som numera är hans fru. Väl hemma i Uppsala så kommer Sarah på besök i församlingen Mosaik där Micael är med. Efter detta delar Micael en personlig berättelse om Guds ledning i deras relation. 2016 rullar podden Jesusfolket igång med Micael och Johannes Vidlund och sedermera Sarah. Micael och Stefan Swärd skrev tillsammans boken ”Jesus var också flykting” för att dom saknade en god flyktingteologi och den boken kan du lyssna på här eller köpa som fysisk bok här.

Det året åker Micael till Kettering som ligger i Nordthamptonshire, England där han är med i rörelsen Jesus Fellowship Church i 8 månader. Väl där så kommer Sarah på besök och Micael funderar på hur förlovningstillfället skall gå till och han lånar in en Shettlandsponny till hjälp vilket är en underbart historia i sig. 22 febr. 2017 blir det förlovning och den 9 sept. står det bröllop. Sedan november 2018 är Micael och Sarah pastorspar i församlingen Mosaik i Uppsala där dom tog över tjänsten efter Hans och Lotta Sundberg. Just nu pluggar han en master i teologi på Uppsala Universitet. Han berättar sedan om hur den förra avgörande boken Dokumenterade mirakler kom till och han refererar till ett intressant samtal med ateisten Christer Sturmark.

När vi spelade in podden så var detta dagen efter boksläppet för Micaels första roman! Boken heter Konvertiten och Micael tar oss med in i bokens angelägna ärende.

Micael är synestet, vegan, gillar Dubstep och en tallrik måste ha balans gällande smaker vilket han förklarar.

Sista frågan till Micael är Compassions hjärtefråga: Hur skall vi utrota fattigdom?

Micael vill se en mer rättvis värld och han tar bibelordet Jesaja 58 som ett praktiskt exempel. Vi behöver alltså bryta ner orättfärdiga strukturer. Vi behöver se varandra och lyssna på varandra. Jesus och den tidiga kyrkan var bra på detta och vi behöver återerövra detta idag.

Micael gör en kanonfin utmaning till oss alla att göra handling och inte hålla tillbaka utan ge sig själv för andra likt Jesus.

Bli fadder idag

Världens fattiga behöver utbildas, kvinnor behöver lyftas och bemyndigas, demokratiseringsprocesser behöver påskyndas m.m. Han nämner Dr Dena Freeman studier som menar att den pingst-karismatiska kyrkan har gjort mer för fattigdomsbekämpning i utvecklingsländerna än vad alla andra sekulära organisationer tillsammans. Det hon påpekar är att evangeliet har en befriande effekt på tex alkoholvanor.

Tack Micke för allt bloggande, poddande, böckerna och församlingsarbetet, ni är goda och utmanande exempel för oss alla att ta rygg på. Gud välsigne dig och Sarah i ert viktiga arbete!

Guds välsignelse och frid till er allihop i Jesu namn.

Mattias Martinson och Compassionteamet

Denna sida använder cookies. Läs mer