Avsnitt 69 - Mats Nyholm

Välkomna till Martinson Möter, podcasten som vill vara en röst till tröst och hopp från fadderbarnsorganisationen Compassion. 

Mats Nyholm är präst och direktor i S:ta Clara kyrka, mitt i hjärtat av Stockholm. Han är tokig i fotboll, håller på Chelsea, älskar Gudfaderfilmerna och citerar gärna "Sagan om Ringen". I dagens Martinson Möter berättar han om sjukgymnastdrömmarna och rockstjärneplanerna i London.

Mats har gett ut ett antal lovsångsskivor och böcker, bland annat senaste boken ”Varje kyrksal kan fyllas”. I denna delar han sin iver, längtan och passion för att se Guds rike växa genom att sprida de goda nyheterna om Jesus. Mats och hans familj är själva faddrar till flera barn i Compassion. S:ta Clara är dessutom partner med Compassion, vilket din kyrka också kan bli. Men nu släpper vi fram Mats Nyholm!

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Här nedan finns nu förhoppningsvis alla länkar till sånt som vi kanske nämner eller snuddar vid i podden. Tanken med länkarna är att du skall kunna klicka dig vidare om du är intresserad. Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

1. Om du kunde vinna en olympisk medalj för någon sport, riktig eller hittepåsport, vilken skulle det vara? OS Guld i discgolf.

2. Hade du något favoritämne i skolan? Sport och musik.

3. Om du kunde tillbringa en dag i någon annans skor, vems dojjor skulle det vara och varför? Jesus, Obama och eller någon av våra diakoners skor här i S:ta Clarakyrka.

4. Hur kan någon vinna en guldstjärna hos dig, genom att vara punktlig och förberedd, bjuda på mat, köpa blommor, städa toaletterna? Människor som litar på Jesus och är ödmjuka imponerar på mig.

5. Om du kunde dela en lång trerättersmåltid med fyra individer, nu levande eller döda, vilka skulle du välja? Mats pappa svarade på den frågan en gång och nämnde då direkt hela sin familj.
Nicky Gumble som är kyrkoherde i HTB Brompton, Moder Theresa, melodifestivalsångaren Anis Don Demina och en ny vän som heter Tomas som jag lärde känna idag.

Mats föddes 1977 i Västerås. Hans mamma och pappa är från Österbotten men flyttade till Sverige för att få jobb. Mats har två äldre systrar. Han gick på Vårdgymnasiet och drömde om att bli sjukgymnast till svenska landslaget i fotboll. Mats bad en bön ”Gud om Du finns, kom och visa dig för mig. I Jesu namn, Amen.” Drabbad av det mötet med Gud, har hans liv sedan dess gått ut på att försöka hjälpa människor upptäcka kärleken i Jesus och den kristna tron. Bibellinjen gick han på Åre folkhögskola. Han berättar hjärtligt om rockstjärnedrömmarna i London -97 och jobbet på H&M vid Oxford Circus. Han pluggade till präst på Johannelund EFS och hade sin praktik i Kalmar där han sedan landar för några år. Där träffar han Camilla och de gifter sig. Mats får sedan frågan om att bli ungdoms-och lovsångspräst i S:ta Clara, vilket han tackar ja till. Här nämner jag en rad lovsångsskivor som Mats medverkat till, samtliga finns som länk längre ner i brevet. 

Familjen blir större och barnen Viola, Miriam och Noa föds efterhand. Mats börjar under den här tiden jobba i Bäckbykyrkan i Västerås, tillbaka i den kyrkan där han och Camilla kom till tro. Här landar de i hela 8 år. Han berättar med inlevelse om sportlovslägret där han blev en kristen som tonåring. Men sedan januari 2018 är Mats alltså tillbaka i S:ta Clarakyrka i Sthlm där han verkar som präst och direktor. Kyrkan som gör verklighet av orden: ”Med hjärta för Jesus i hjärtat av Sthlm.” Det är en församling känd för sitt utgivande liv och sin starka diakoni.

Mats har skrivit en bok om hur denna dröm skall förverkligas: ”Varje kyrksal kan fyllas”.
Vi fyller inte kyrksalen för prästens skull. Evangeliet är till för familjerna, hemmen och gatorna. Jag ställer frågan hur Mats själv hinner med både det lokala och globala på samma gång? Mats, Camilla och familjen är nämligen faddrar i Compassion. Han berättar om hur det blir en nära kontakt mellan familjen och fadderbarnen via brevskrivning och hur det gör världen större för familjen. Guds ord säger att vi skall ta vårt bröd över vattnet, Guds ord säger att vi ska bistå den som är i nöd. Evangeliet om Jesus är för hela världen, så vi ska jobba på vår gata i ”vår värld” men vi som kyrka skall också tjäna hela Guds stora värld.

Så här långt in i avsnittet brukar jag berätta en berättelse från fält men den här gången, vill jag läsa från S:ta Claras egen hemsida om deras samarbete med oss på Compassion. Med detta vill jag också inbjuda dig som lyssnar, att erbjuda din församling till ett samarbete med oss och vår fadderverksamhet. Du finner det jag läser upp på Claras hemsida

”I S:ta Clara kyrka har vi alltid sett till den fattige och förtryckte. Vi arbetar nära den som hamnat snett och vi går den extra milen för att hjälpa den som är i nöd. Det är därför väldigt naturligt för oss att samarbeta med Compassion. Vi vill att S:ta Clara kyrkas vision når längre än Stockholm. Vi tror att vi är kallade till att sprida Jesu kärlek även utanför Sveriges gränser.
Compassion befriar barn från fattigdom i Jesu namn. Det handlar om evangeliets kraft. Compassion arbetar med en-till-en-fadderskap med fokus på att bygga relation till ditt fadderbarn. Genom att bli fadder till ett barn så förändrar du hela världen för ett barn men också för barnets familj. Tillsammans kan vi bryta generationscykeln av fattigdom och ge människor i extrem fattigdom ett hopp och en framtid.”

Vi vill alla hjälpa till att göra världen bättre. Varför inte göra det nu? Bli fadder idag!
Vi på Compassion är så glada för samarbetet med S:ta Clara och tror att det bara är början på något stort, gott och riktigt viktigt.

Stort tack kära Mats och S:ta Clara kyrka för att ni gör det ni gör! Guds rike är rikare med er i laget och vilka viktiga positioner ni är satta på. Nåd, frid, framgång och kraft till er allihop i ert uppdrag! Och till alla oss andra önskar vi detsamma från vår Herre!

Nåd och frid!
Mattias Martinson och Compassionteamet

-----

Några länkar:
Skivor på spotify med Mats och Klot: Jesus världens ljus och Där Jord Och Himmel Möts
Här kan du lyssna på undervisning från S:ta Clara

Denna sida använder cookies. Läs mer