Avsnitt 70 - Evelina Gard

Välkomna till Martinson Möter, podcasten som vill vara en röst till tröst och hopp från fadderbarnsorganisationen Compassion. 

Varmt välkommen tillbaka till Martinson Möter och ett avsnitt med både allvar, skratt och glädje – för idag är Evelina Gard på besök! Hon är den skönsjungande sångerskan du säkert hört på många skivinspelningar. Evelina har arbetat som sångpedagog, demo- och körsångerska, låtskrivare och arrangör. Som barn stod hon med ett hopprep och sjöng med till alla Melodifestivallåtar, långt innan hela Sverige kallade det för Mello.

Evelina är också en mycket uppskattad körledare. Hon driver en stor körverksamhet för barn, samt åker landet runt för att hålla i workshops och körhelger. Under hennes uppväxt var hennes familj med i två säsonger av Tv-serien: ”Mitt liv - Min lovsång”. Hennes skivutgivning är gedigen och till Martinson Möter kommer hon med sitt alldeles färska album ”Välkommen hem”.

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Här nedan finns nu förhoppningsvis alla länkar till sånt som vi kanske nämner eller snuddar vid i podden. Tanken med länkarna är att du skall kunna klicka dig vidare om du är intresserad. Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

1. Om du kunde vinna en olympisk medalj för någon sport, riktig eller hittepåsport, vilken skulle det vara? Hon skulle kunna tävla i maskinskrivning, men gillar inte själva tävlandet eftersom hon alltid känner med förlorarlaget.

2. Hade du något favoritämne i skolan? Evelina var en ganska duktig elev i skolan och trivdes ganska bra med det mesta.

3. Hur kan någon vinna en guldstjärna av dig? Evelina är lite svår att imponera på, men hon kan verkligen uppskatta människor som är betjänande, generösa och utgivande.

4. Om du fick dela en lång måltid med fyra individer, nu levande eller döda, vilka skulle du välja? Det blir nog en musikmiddag med Celine Dion som är en stor förebild och frågorna till henne är många och långa. Även gospellegenden Kirk Franklin, Oprah Winfrey och min Morfar Henning Lövström som var fjällmissionär och som jag själv aldrig mött.

Evelina föddes 1977 i Lekeryd, Jönköping. Hon har två systrar som båda sjöng i tv-programmet ”Mitt liv - Min lovsång”. Dom lärde sig sånger utantill och sjöng på alla språk som fanns. Evelina berättar om två spännande säsonger där hon möte många svenska sångarlegender. 1992 gjorde familjen Gard LP-skivan ”Jag tycker om dig”. Evelinas mamma ledde alltsammans, hennes pappa spelade piano och barnen sjöng med. Hon studerade musik på Per Brahe gymnasiet med bland andra CJ Grimmark från Narnia m.fl. Där mötte Evelina gitarristen Tobbe och tycke uppstod, några år senare blev det bröllop.

Evelina åker gärna långt för att gå på konsert och särskilt gärna om det är med Celine Dion. 1997–2001 studerar hon tillsammans med Tobbe på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Första skivsläppet, hette ”Här har du mig igen”, vilket tilldelades Ted Gärdestad-stipendiet. Efter detta rullar skivproduktionerna igång; "I’m Not Giving In" EP 2004, The Master's Voice LIVE: "God Will Make a Way" 2005, "Testimony" EP 2006. Hon får även ta emot Roland Utbultstipendiet. Mer om allt detta på Evelinas webbsida. Samtalet fortsätter kring skivutgivningar och kraften i körsång. Det leder oss in på Evelinas starka kärlek till julsånger, kraften i dessa texter och glädjen att få sjunga ut dessa stora sanningar.

2015 kom skivan ”Take me to the cross”, en gospelmässa skriven utifrån Svenska kyrkans mässordning. Detta album skiljde sig från de tidigare, med ett tydligt tema och texter på svenska och engelska, samt arrangemang för kör på många av låtarna. Under många år har Evelina även jobbat som sångpedagog på Fryshuset. Evelina skrev om sången ”Brokenhearted Stockholm” till skivan "För Kärleks skull" som kom ut 2016. Produktionen hade ett mycket specifikt ärende i samband med flyktingvågen och den katastrof som drabbade så många människor. 2019 hjälpte hon till att skriva sånger till den viktiga lovsångskivan ”Livet med dig”, producerad av Pelle Ankarberg och utgiven på David Media Lovsångerna skrevs för och sjöngs av unga tonåringar.

Vi pratar vidare om allt hon jobbat med, och nämner sången ”I Jesu armar” från Roland Utbults senaste platta. Evelina berättar om den stora dramatiken kring Rolands insjuknande i Corona och bönerna i studion när hon skulle lägga sången samtidigt som Rolands liv hängde på en skör tråd. Hennes egen singel ”Blott en dag” blev början på den nya produktion som kommit ut nu under hösten.

Jag högläser sedan från hennes egen sång Närmare, Gud, till dig – en otroligt fin text som jag tycker passar vårt arbete i Compassion:

Närmare, Gud, till Dig
När vi ser
På vår värld
Vi och dem
Där och här
Tal om vad
Bråk och död
Ett vårt rop
En vår bön
Närmare, Gud, till Dig
Gränser dras
Åk tillbaks!
Hjärtans stängs
Låt oss va!
Sjukdom och svält
Krig och nöd
Ett vårt rop
En vår bön
Närmare, Gud, till Dig
Till Dig, till Dig
De gör rätt
De gör fel
Kan vår värld
Nånsin bli hel
Låt din blick
Riktas opp
En vår bön
Ett vårt hopp

Efter detta pratar jag lite om Compassions arbete i fält, bland annat krishjälp i Haiti. Var gärna med Du också och be för fadderbarnen, deras familjer och våra samarbetspartners på plats i den här svåra situationen! Du är också välkommen att bidra till Compassions katastroffond, som gör att vi kan agera snabbt när en katastrof slår till. Det gör du genom att swisha till nummer: 900 3641. Märk då din gåva ”katastrofhjälp”.

Evelina tänker att relationsbyggande är enda vägen framåt för att kunna utrota fattigdom och även rasism. Hon tar ett eget exempel från familjens tid i Etiopien som en bekräftelse på relationsbyggandets enorma kraft och möjlighet. Compassions möjlighet att kunna lära känna sina fadderbarn gör att man öppnar hjärtat för en annan människa. Själv blir jag helt enkelt mjukare och mindre självupptagen av att se andras behov, möta, beröras av en annan människa. Evelina tycker att Compassion gör detta enkelt och personligt när varje fadder får möjlighet att på ett konkret sätt kunna hjälpa en annan medmänniska.

Jag avslutar med att fråga Evelina om det är hon som sjunger duett med Niklas Hallman på hans numera klassiska lovsång ”Spikarnas lovsång” från 1999 och hon bekräftar att det stämmer. Stort tack Evelina för allt du gjort och gör för lovsången, sången och musiken i alla våra kyrkor runt om i landet. Du har en underbar gåva att skriva och skapa och vi är alla tacksamma för det du gör. Guds välsignelse till dig i ditt arbete och uppdrag! Till er alla: Håll utkik efter Evelinas nya skiva ”Välkommen hem”, som släpptes den 5 november. Missa heller inte att hon och Putte skall ut på julturné!

Guds nåd och frid till er var och en!
Mattias Martinson och Compassionteamet

Denna sida använder cookies. Läs mer