Avsnitt 71 - Bosse Järpehag

Välkomna till Martinson Möter, podcasten som vill vara en röst till tröst och hopp från fadderbarnsorganisationen Compassion. 

Varmt välkomna tillbaka till Martinson möter! Advent och december närmar sig och vi fortsätter med nya avsnitt varannan vecka. Idag får ni möta den varma och godhjärtade legenden och lovsångsledaren Bosse Järpehag. Han som tillsammans med sin fru Elsa har skrivit och sjungit sig rakt in i hela kyrkans hjärta. Du känner säkert igen sångerna ”På Dig min Gud förtröstar jag", "Du är en god Gud", "Att lära känna Dig är min längtan" och "Mer av Dig”. Det här är verkligen ett avsnitt jag har sett fram emot att få dela med er.

Bosse leder idag lovsångslinjen i St:a Clara kyrka mitt i centrala Stockholm. Bosse och Elsa fann varandra redan i mellanstadiet och startade tidigt bandet "Barnens bröd" som senare blev "Miracle Music". I dagens Martinson Möter får ni höra om hur Bosse och Elsa smugglade biblar till Ryssland i ett blöjpaket och om hur de många och omtyckta sångerna kommit till. Jag kan lova att den nya skivan ”I vår faders trygga famn” med sina 16 sånger är en kanonljudklapp till alla dina vänner. Men nu släpper vi fram Bosse Järpehag, varsågoda!

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Här nedan finns nu förhoppningsvis alla länkar till sånt som vi kanske nämner eller snuddar vid i podden. Tanken med länkarna är att du skall kunna klicka dig vidare om du är intresserad. Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

1. Om du kunde vinna en olympisk medalj för någon sport, riktig eller hittepåsport, vilken skulle det vara? Bosse gillar pingis och namedroppar pingiskändisar som jag inte känner till.

2. Hade du något favoritämne i skolan? Han gillade skolan förutom syslöjd, men han ger en god anledning till varför flummande var bättre....

3. Om du kunde tillbringa en dag i någon annans skor, vem skulle de bli och varför? "Jag är ju musiker så jag skulle gärna hänga i studion med en annan musiker eller en god andlig ledare och förebild."

4. Hur kan någon vinna en guldstjärna hos dig? "Jag är imponerad av människor som landat i sig själva och är ärliga. När man känner att det kommer inifrån i alla lägen."

5. Om du kunde dela en trerättersmåltid med fyra individer, nu levande eller döda, vilka skulle du välja? Bosses val faller på Lindell Cooley, Fernando Ortega, Andrew Peterson och Jackson Browne eller predikanten A W Tozer och Kung David.

Bosse, eller Bo Göran Magnus Järpehag, som hans fulla namn lyder, är född 1965 i Ljusfallshammar, Östergötland. Musiken kom tidigt och det hela började med ståbas på en stol eftersom Bosse var lite kort. I andra klass kom en ny tjej till klassen, Elsa. I Finspångs ungdomskör skrev hon sånger som berörde och denna magiska saga slutade faktiskt med att de gifte sig 1984.

Bosse började spela bas och orgel i rockbandet Elia på ungdomsgårdar. På den här tiden kände sig Bosse sökt av Gud och ett tilltal om en lovsångsgrupp växte fram. 11-mannabandet "Barnens Bröd" startades i Norrköping, de spelade lovsång/jazz/fusion. ”Att lära känna dig är min längtan” är en av de sånger som kom till under den tiden och Bosse berättar hur just den sången lever kvar och har fått egna vingar.

1986 släppte Miracle Music ett blått kassettband som hette ”Upphöj Jesus lejonet av Juda”. Bosse berättar om en gedigen och varierad lovsångsproduktion men också barnsånger i mängder. 1994 började Bosse jobba som lovsångledare på Livets Ord i Uppsala, vilket han trofast sedan gjort fram till årsskiftet 2011-2012. 

Tillsammans med Bosses kompis Jonas Stenlund kom skivan Koinonia till och sedan dess har många episka sånger skapats såsom: ”På Dig min Gud förtröstar jag”. Bosse möter också Micke Fhinn och de startar så småningom lovsångslinjen på Dalkarlså, tillsammans med Johnny Trossö och Lasse Petersson på David Media.

Tillsammans med Ulf Ekman har Bosse rest över hela världen. Det sägs att det finns åtminstone 36 nationer på den listan. Bosse berättar med glädje om hur han och Elsa smugglade biblar till Ryssland i den nyfödda sonens barnvagn och blöjpaket. "Det fungerade fint!", säger han.

Bosse berättar hur den nya liveskivan ”I vår faders trygga famn” kom till. Sångerna är skrivna under flera års tid. Skivan är utgiven på David Media och jag kan lova att den med sina 16 fantastiska låtar är en kanonfin ljudklapp till alla vänner.

Jag läser ett stycke från St:a Claras egen hemsida om deras samarbete med oss på Compassion. Med detta vill jag också säga till dig som lyssnar att du kan erbjuda din församling ett samarbete med oss och vår fadderverksamhet. Du finner det jag läser upp på Claras hemsida

”I S:ta Clara kyrka har vi alltid sett till den fattige och förtryckte. Vi arbetar nära den som hamnat snett och vi går den extra milen för att hjälpa den som är i nöd. Det är därför väldigt naturligt för oss att samarbeta med Compassion. Vi vill att S:ta Clara kyrkas vision når längre än Stockholm. Vi tror att vi är kallade till att sprida Jesu kärlek även utanför Sveriges gränser.
Compassion befriar barn från fattigdom i Jesu namn. Det handlar om evangeliets kraft. Compassion arbetar med en-till-en-fadderskap med fokus på att bygga relation till ditt fadderbarn. Genom att bli fadder till ett barn så förändrar du hela världen för ett barn men också för barnets familj. Tillsammans så kan vi bryta generationscykeln av fattigdom och ge människor i extrem fattigdom ett hopp och en framtid.”

Vi vill alla hjälpa till att göra världen bättre. Varför inte göra det nu? Bli fadder idag! Vi på Compassion är så glada över samarbetet med St:a Clara och tror att det bara är början på något stort, gott och riktigt viktigt.

Efter detta tar Bosse vid kring ett samtal om diakoni. Han pratar om de två ben som kyrkan vilar på: Lovsång och Medlidande. Bosse gläds åt att få driva en lovsångslinje mitt i denna miljö, där barmhärtigheten blir väldigt tydlig och praktisk. Jesus har alltid sett till den lilla människan – barnen, änkan, den fattige, den hemlöse. Jesus hjälper oss att se och bry oss om alla utsatta människor där livet har raserat. Det håller hjärtat mjukt.

Stort tack kära Bosse och Elsa och hela St:a Clara kyrka för att ni är de ni är och gör det ni gör! Guds rike är rikare med er i laget! Nåd, frid, framgång och kraft till er allihop i ert uppdrag! Och till alla oss andra önskar vi detsamma från vår Herre. 

Glad, god och varm första advent!
Mattias Martinson och Compassionteamet

Denna sida använder cookies. Läs mer