Avsnitt 73 - Vad vill den stumme prästen säga oss?

Välkomna till Martinson Möter, podcasten som vill vara en röst till tröst och hopp från fadderbarnsorganisationen Compassion. 

Hej vänner och varmt välkomna tillbaka till Martinson Möter!

Idag möter vi den gamla fromma prästen Sakarias som har bett och väntat hela livet på ett tilltal från Gud. När Gud äntligen talar måste Sakarias vara tyst…i nio månader. Hur fungerar du när du får fantastiska och stora nyheter? Själv vill jag ju berätta för alla. Jag bara gissar att Sakarias inte är helt olik oss.

Sakarias blir heller inte bara tyst, utan helt stum innan hans mun öppnas igen efter nästan ett år. Vad gjorde tystnaden med Sakarias? Säkert många saker men främst kanske han började se sig själv omgiven av Guds stora berättelse. När han till slut öppnar sin mun är det för att sjunga Guds lov – och en av Bibelns första julsånger. Den föddes samtidigt som Johannes döparen och det är Johannes pappa som sjunger.

Om den unga Marias lovsång säger oss att det aldrig är för tidigt att bli använd av Gud, så säger den gamle Sakarias lovsång oss att det heller aldrig är för sent.

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Nedan är en genomgång av det som vi pratar om i podden, bibelord, citat m.m. Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.


SAKARIAS LOVSÅNG –
Vad vill den stumma mannen säga oss?

Sakarias lovsång: Lukas 1:67-80
”Hans far Sakarias blev uppfylld av den helige Ande och profeterade och sade: "Välsignad är Herren, Israels Gud, som har besökt och återlöst sitt folk! Han har rest för oss frälsningens horn i sin tjänare Davids hus, så som han för länge sedan lovat genom sina heliga profeters mun: Frälsning från våra fiender och från alla som hatar oss. Han har visat barmhärtighet mot våra fäder och tänkt på sitt heliga förbund, den ed han gav vår fader Abraham: att vi, frälsta från våra fienders hand, skulle få tjäna honom utan fruktan, i helighet och rättfärdighet inför honom alla våra dagar. Och du, barn, ska kallas den högstes profet, för du ska gå före Herren och bana väg för honom. Du ska ge hans folk kunskap om frälsningen, med förlåtelse för deras synder genom vår guds barmhärtiga kärlek. Så ska en soluppgång från höjden besöka oss, för att lysa över dem som sitter i mörker och dödsskugga och styra våra fötter in på fridens väg." Barnet växte och blev starkare i anden, och han levde i ödemarken fram till den dag då han skulle träda fram inför israel.”

Som en melodi i en symfoni sjunger Sakarias profetiskt om det som ska komma, samtidigt som hans refränger reflekterar kring sådant som sjungits om för länge sedan. Hans sång blir en bro mellan gammalt och nytt.

Läkaren Lukas ger oss här en av världshistoriens bästa sånger, sjungen av en gammal man som varit helt stum i nio månader och haft anledning att vara ledsen i många år. Han och hans fru Elisabet har inte kunna få några barn. Men det tänker Gud ändra på.

”När han kom ut kunde han inte tala med dem, och de förstod att han hade haft en syn i templet. Han måste göra tecken åt dem, och han förblev stum.” (vers 22)

Sakarias kommer ut ur kyrkan som dövstum. Jag älskar tanken på hur han ska förklara för Elisabet vad som hänt. "Primetime of his life" och han kan inte berätta om det ­– Gud har talat och han måste vara tyst.

Om du var stum i ett år, vad skulle du säga när du äntligen kunde tala? Sakarias lovsång börjar med "Välsignad är..." Efter nio månader av tystnad kom den levande strömmen med kraft… Sakarias mun blir en lovsångsfördämning som brister ut. ”…Sakarias fylldes av den helige ande…”

Elisabet och Sakarias blev alltså övernaturligt med barn på sin ålderdom, precis som Sara och Abraham när det första förbundet skulle ingås. Nu när det är dags för det nya förbundet, upprepar Gud mirakelhistorien. Det enda sättet att förstå sången är att försöka se den i sitt judiska perspektiv inom ramen för judisk teologi och som uppfyllandet av Abrahams, Davids och nya förbundets löften som nu infrias inför Sakarias ögon.

”Men ängeln sade till honom: Var inte rädd, Sakarias, din bön har blivit hörd. Din hustru Elisabeth skall föda en son åt dig, och du skall ge honom namnet Johannes.” (vers 13)

Din bön har blivit hörd…? Ber han fortfarande om ett barn? Sakarias betyder "Herren kommer ihåg!"

Vad gjorde tystnaden för Sakarias?
Främst började han se sig själv omgiven av Guds berättelse, jämfört med att Gud skulle kliva in i hans berättelse. Om Sakarias hade skickat ett julbrev till släkt och vänner hade det kanske låtit så här:

"Kära alla ni som brukar få julbrev från oss. Detta året har varit det galnaste av år. Elisabet gick ju i pension förra hösten. Nästan samtidigt vann jag för första gången präst-utlottningen att få tjänstgöra i det stora templet i Jerusalem. Som ni vet är ju detta en "once in a life time"-händelse och hedersamt för mig som präst. Och som om inte det vore nog, dök det upp en (jag skojar inte nu) livslevande ängel som heter Gabriel, sänd från Gud. Han hade bud till Elisabet och mig. Till oss!? Och han sa att vi skulle bli gravida i år!? Döm om min förvåning… Jag är ju "lite till åren” och Elisabet är ju ingen ”vårkyckling” heller.
Jag hade själv mycket svårt att tro detta trots att jag bett om det i många år. Jag blev inte bara stum av förundran, utan stum på riktigt. Elisabet är dock jättetacksam för bebisen i magen och för min totala tystnad…. Hon bestämmer allt hemma nu. Mot alla odds blev vi alltså äntligen gravida. Vi har inte gjort något ultraljud men det kommer att bli en pojke, som ska heta Johannes. Han har ett stort uppdrag med sitt liv och enligt alla judiska dokument verkar det som att allt stämmer till punkt och pricka med den länge efterlängtade Messias-förväntan som vi går och bär på. En nära släkting till Elisabet kommer till oss över helgerna och om vi förstår allting rätt är hennes graviditet än mer spektakulär. Det betyder, mina vänner, att vi går rakt in i den epok-avgörande tiden då Gud gör allting nytt!

Kom gärna å hälsa på vår lilla nyblivna familj! Vi vill önska er alla ett riktigt gott nytt shalom-år och en välsignad jul till hela släkten! Och Ps. Ifrågasätt aldrig en ängeln… ds.

”Sakarias fylldes av helig Ande och talade profetiskt.” (vers 67)
Det är ett kort intro, men fullproppat med både djup och avgörande mening. Sakarias talar inte som en stolt far till en nyfödd son, utan som en profet med Guds auktoritet och inspiration från den Helige Ande.

Han är inte bara en gammal far med ett nyfött barn.
Han är en profet som känner av hur dom seismologiska andliga plattorna skiftar kraftigt medan han försiktigt håller mirakelbarnet i sina gamla armar. Detta har aldrig hänt förut och detta kräver en lovsång.

Hans lovsång visar att han var en man av Guds ord.
Orden fullständigt flyger ur honom efter nio tysta månader. Sakarias sång tar vid där Maria slutade. Eller egentligen är det samma låt, som en andra vers med samma tema, liknande idéer och relaterade ord. Båda sångerna fokuserar på det största temat någonsin – nämligen Jesus Kristus som världens frälsare.

1. Sakarias lovsång handlar om att vår befrielse är beställd av fadern, betald av Jesus och välsignad av Anden.

”Hans far Sakarias blev uppfylld av den helige ande och profeterade och sade: Välsignad är Herren, Israels Gud, som har besökt och återlöst sitt folk! ” (vers 67-68)
”Så ska en soluppgång från höjden besöka oss.” (vers 78)

Gud har besökt oss och betonar att hans omsorg om oss har fått honom att närma sig. Han kom för att förlösa oss och tog kostnaden för det.

2. Sakarias lovsång handlar om att det helt och hållet är Guds kraft som löst vår frälsning. (vers 69)

"Han har rest upp ett frälsningshorn åt oss." Detta är enda gången jag kommer få ett tyst amen från alla jägarna i rummet. Ett djurs horn är nämligen symbolen för dess styrka, dess rena råa kraft. Att säga att Gud har rest upp ett frälsningshorn för oss betyder att vi har en mäktig frälsare med kraften att fullborda det han har påbörjat för oss.

”Frälsning från våra fiender och från alla som hatar oss.” (vers 71)
”Att vi, frälsta från våra fienders hand, skulle få tjäna honom utan fruktan…” (vers 74)
”Du ska ge hans folk kunskap om frälsningen, med förlåtelse för deras synder…” (vers 77)

3. Sakarias lovsång handlar om att segern över alla våra fiender är garanterad.

”frälsning från våra fiender och från alla som hatar oss. Han har visat barmhärtighet mot våra fäder och tänkt på sitt heliga förbund, den ed han gav vår fader Abraham.” (vers 71-73)

​​Gud skall befria sitt folk från alla tyranner. Men ännu viktigare, Gud kommer att befria oss från våra värsta fiender: Synden, döden, helvetet och alla demoniska makter.

4. Sakarias lovsång handlar om att Jesus strycker ett streck över alla våra brott.

"Du ska ge hans folk kunskap om frälsningen, med förlåtelse för deras synder.” (vers 77)
Sakarias berättar för oss att Gud inte besökte denna planet bara för att se hur vi hade det. Det visste han redan och det var just därför han kom! Vi hade problem och han kom för att rädda oss. Det är vad julen handlar om.

Hur skall allt detta ske?

  • Det himmelska ljusets gryning: ”Genom vår Guds barmhärtiga kärlek. Så ska en soluppgång från höjden besöka oss (vers 78).
  • Början på det nya livet med hopp: ”För att lysa över dem som sitter i mörker och dödsskugga (vers 79a) och...
  • Vägledning till en vacker framtid: ”Styra våra fötter in på fridens väg." (vers 79b)

Hans ord föreställer en enorm karavan som sakta rör sig genom mellanösterns öken. På något sätt tappar karavanen sin väg och är nu vilsen i mörkret. Under den kalla natten närmar sig fienderna, redo att anfalla. Men i nattens mörkaste ögonblick, när allt hopp verkar förlorat, lyses karavanen plötsligt upp av ett ljus från höjden. Fienderna skingras och döden försvinner. I det starka ljuset kan karavanen se vägen igen och tar mod till sig att återuppta sin resa.

Avslutningsvis vill jag läsa en välsignelse över oss allihop:

Gå ut i världen med frid;
var vid gott mod;
håll fast vid det som är rent;
löna inte ont med ont;
stärk den trötte;
stöd den svage;
hjälp de drabbade;
hedra alla;
älska och tjäna Herren,
gläd dig i den helige Andes kraft;
och låt Gud den allsmäktiges välsignelse,
från Fadern, Sonen och den helige Ande,
vara bland er och stanna hos er, alla, alltid. Amen.

Med dessa hoppfulla ord knutna till Jesus Kristus vill jag önska er allihop en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År i Jesus namn och i faderns famn! Amen. På återseende efter nyåret, och då tillsammans med de vise männen. Vi frågar oss: Hur blir jag en vis människa?

Mattias Martinson och Compassionteamet
Evangelist Compassion

Denna sida använder cookies. Läs mer