Avsnitt 74 - De vise männen

Välkomna till Martinson Möter, podcasten som vill vara en röst till tröst och hopp från fadderbarnsorganisationen Compassion. 

Guds frid och gott nytt år på er! Jag hoppas att ni fått lite julvila och att det nya året har börjat bra. I årets första avsnitt möter vi de vise männen och ställer oss frågan: Hur blir jag en vis människa? Det finns mycket att lära av deras mod när de ger sig av på sin resa mot Gud.

På den här tiden var Jerusalem fullt av ”vise män”, men ingen av dessa begav sig till Betlehem för att se om det var sant att Judarnas konung hade fötts i ett stall. Istället är det långväga gäster från öster som får bli vårt viktiga exempel på tro, tillbedjan och handlingskraft. Vi tittar på fem enkla punkter om hur vi kan växa i kristen klokskap.

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Nedan är en genomgång av det som vi pratar om i podden, bibelord, citat m.m. Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

De vise männen – Matteus evangeliet 2:1-12:

”När Jesus var född i Betlehem i Judéen på kung Herodes tid, då kom vise män från Östern till Jerusalem och frågade: ”Var är judarnas nyfödde kung? Vi har sett hans stjärna gå upp och har kommit för att tillbe honom.” När kung Herodes fick höra det blev han förskräckt, och hela Jerusalem med honom. Och han samlade folkets alla överstepräster och skriftlärda och frågade dem var Messias skulle födas. De svarade: "I Betlehem i Judéen, för så är skrivet genom profeten: Du Betlehem i Juda land, du är alls inte minst bland Juda furstar, för från dig ska utgå en furste som ska vara en herde för mitt folk israel."
Då kallade Herodes i hemlighet till sig de vise männen och frågade noga ut dem om tiden då stjärnan hade visat sig. Sedan skickade han dem till Betlehem och sade: ”Gå och sök noga efter barnet. När ni har funnit det, meddela då mig så att också jag kan komma och tillbe det.” De lyssnade till kungen och gav sig i väg. Och stjärnan som de hade sett gå upp gick nu före dem, tills den stannade över platsen där barnet var. När de såg stjärnan fylldes de av mycket stor glädje, och de gick in i huset och fick se barnet med Maria, dess mor. Då föll de ner och tillbad honom, och de öppnade sina skattkistor och bar fram gåvor till honom: Guld, rökelse och myrra. Och sedan de i en dröm blivit varnade för att vända tillbaka till Herodes, tog de en annan väg hem till sitt land.”


Hur blir jag en vis människa?

1. En vis människa ger inte upp, går inte och lägger sig.
Tänk om de vise männen hade sett stjärnan börja lysa men inte orkat vänta. och istället bestämt sig för att gå och lägga sig igen. Då skulle de ha missat både resan och målet med livet. Har du gett upp något nyligen som du egentligen kanske inte borde?

De vise männen är vanliga hedningar som har dragits till Jesus.
De vise männen hade bara sett en stjärna och hört att ett barn kallat ”Judarnas konung" skulle födas. Med den lilla informationen riskerade de allt. De lämnade sitt välstånd i hemlandet, sitt goda rykte och kanske familj för att hitta kungabarnet, ge honom sina gåvor och tillbe honom. Några teologer gör en kvalificerad gissning att resan kan ha pågått mellan två månader upp till två år. Det betyder att de kan ha börjat resan långt innan Maria var gravid! Det kräver tro.

Detta kan vara ett av de finaste exemplen på en enkel men modig tro i Bibeln. De visste inte mycket om Jesus, men det lilla som de visste sporrade dem till en stor tro och en lång vandring.


2. En vis människa bestämmer sig för att ge sig ut och leta efter Gud. Det är både dumt och dåraktigt att veta något, men inte agera.
Att kliva ut i tro ​​är skrämmande och ibland ett ensamt risktagande. Men om dina ögon har fokus på Bibelns kärna och stjärna, kommer det med största sannolikhet att vara värt besväret. Stannar du hemma eller går du till krubban för att möta kungen?

”Guds dårskap är visare än människorna och Guds svaghet starkare än människorna.” (1 Kor 1:25) Räkna alltså inte med att allting Gud säger låter smart, när det körs genom en mänsklig processor.


3. En vis människa kan vara
polare med men inte partner med en visionslös. Akta dig för ”Herodesarna” i ditt liv!
Om du ser en stor stjärna, bör du inte fråga den som vägrar titta om råd. Om du sett ett ljus, varför ens försöka be någon om råd som inte delar din vision. Herodes kommer sannolikt att äventyra din vision. Finns det goda kristna influenser i ditt liv?


4. En vis människa låter varje andlig resa börja med upptäckten av en liten stjärna och behåller ständigt fokus.
Herodes palats och bling-bling vill distrahera dig från ditt stora mål. De vise männen skulle kunna ha tappat fokus av palatsets rikedomar: Här måste ju kungen födas eller hur?

Det du bär på kan vara litet och obetydligt men släpp inte blicken från det. Du är inte kallad att göra det självklara och uppenbara. Du (och de vise männen) har en stjärna att fokusera på. Hur skall du gå vidare?


5. En vis människa skyddar sina hemliga platser: Du har ett eget Betlehem – Säg inget till Herodes, översteprästerna eller ”folket”!
Vakta din vision – vad du lyssnar på och vem du delar din tid med. Ge Gud mer av ditt hjärta, din tid och energi. Skall vi bestämma oss för att lyssna på goda röster från och med idag?

Tänk dig tidningsrubrikerna: Kung Herodes missade hela julen, trots att internationella forskare reste från långa avstånd för att berätta för honom om händelsen. Han var upptagen med annat.


Hur blir jag en vis människa?
Jesus är den smartaste du kan ta rygg på.

"Be honom om vishet." (Luk 11:9-13, 2 Krön 1:10-12)

”I honom är vishetens och kunskapens alla skatter gömda.” (Kol 2:3)

”Tack vare honom är ni i Kristus Jesus. För oss har han blivit vishet från Gud, rättfärdighet, helgelse och återlösning, för att det ska bli som det står skrivet: Den som berömmer sig ska berömma sig av Herren." (1 Kor 1:30-31)

"Om någon av er brister i vishet ska han be till Gud, som ger åt alla villigt och utan att kritisera, och han ska få." (Jak 1:5)


Jag läser ett av kyrkoårets bibelord, skrivna om Jesus cirka tusen år innan han föds.

”Kungar från Tarshish och kustländerna ska komma med tribut, kungar från Saba och Seba ska bära fram gåvor. Alla kungar ska falla ner för honom, alla folk ska tjäna honom. ja, han ska rädda den fattige som ropar och den förtryckte som ingen hjälpare har. Han ska vara mild mot den svage och fattige och frälsa de fattigas själar, Han ska befria deras själ från förtryck och våld. Deras blod är dyrbart i hans ögon. Må han leva och få guld från Saba, må man ständigt be för honom och välsigna honom dagen lång.” – Psaltaren 72:10-15


Notera att Jesus tjänst och kyrkans uppdrag redan då handlade om att betjäna de fattiga.

Compassion har funnits i snart 70 år och hjälper över 2,2 miljoner fadderbarn i 25 länder. Vårt uppdrag hittar du i Markusevangeliet 16:15 «Gå ut i hela världen och predika evangelium för hela skapelsen”. Vi arbetar för att frigöra barn i nöd från andlig, ekonomisk, social och fysisk fattigdom. Tillsammans med oss kan du förvandla liv – bli fadder idag!

Slutligen vill jag önska er en riktigt god och välsignad trettonhelg i Jesus namn och i Faderns famn!

Mattias Martinson och Compassionteamet
Evangelist Compassion

Denna sida använder cookies. Läs mer