Avsnitt 75 - Olof Edsinger

Välkomna till Martinson Möter, podcasten som vill vara en röst till tröst och hopp från fadderbarnsorganisationen Compassion. 

Dagens gäst är ingen mindre än Olof Edsinger – teolog, författare och opinionsbildare. Som barn var det fullt fokus på fjärilar, frimärken, mineraler och mynt. Men som vuxen har tiden istället fyllts av skrivande, predikande och undervisande. Olof är en riktig pionjär, han har varit med och tagit många viktiga initiativ till ett antal olika satsningar för Guds rike. 

Han är född i Uppsala och har under hela sitt liv varit staden trogen, bortsett från ett år som utbytesstudent. Tillsammans med sin fru Mona och sina tre barn bor de numera i Storvreta, utanför Uppsala. Olof lyssnar mycket på musik och då gärna av det tyngre slaget. Vi är glada att äntligen få ha honom med i Martinson Möter!

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Nedan är en genomgång av det som vi pratar om i podden, bibelord, citat m.m. Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

Erik Olof Eriksson är född under ganska dramatiska omständigheter våren 1976 i Uppsala. Han har varit sin födelsestad trogen, bortsett från ett år som utbytesstudent. På gymnasiet gick han Naturvetenskapligt program, och åkte sista året till Australien som utbytesstudent. Han minns hur 10 minusgrader byttes till plus 40. Militärtjänst gjorde han som sjukvårdargruppchef på I1. Därefter studerade han Idé- och lärdomshistoria på Uppsala Universitet, samt teologi på Johannelunds Teologiska Högskolan. Sin fru Mona träffade han när de pluggade teologi.

Efter studier fick han en skräddarsydd pionjärtjänst som Inspiratör och ungdomskonsulent i EFS Mittsverige. Han har sedan jobbat som Generalsekreterare för Salt – barn och unga i EFS, som Ledarutvecklingskonsulent för Norsk Luthersk Misjonssamband Ung, och som Lärare och kursföreståndare på Solviks folkhögskola.

Sedan 2017 är Olof Generalsekreterare för Svenska Evangeliska Alliansen. Han berättar om organisationen och hur den kan hjälpa hela kristenheten. Han ser sig som en brobyggare mellan kyrka, politik och samhälle.

Jag och Olof mötte varandra på Gullbrannafestivalen i Halmstad 2019, på ett gig med rockbandet Switchfoot. Olof har själv sagt: ”Jag lyssnar mycket på musik, och den får gärna vara av det tyngre slaget.” POD är ytterligare en favorit. 

Vad är ditt stora "varför"? Varför står du på barrikaderna? Vad är din djupa drivkraft?
Olof går alltid "all in" och gör allting helhjärtat.
– Tron är det som blivit mitt "varför". Guds storhet och helighet gör honom värd att följa.

Olof har skrivit ett stort antal böcker under åren, samtliga hittar ni på hans egen hemsida. Om ni vill lyssna till hans undervisning på väckelseevangelisten Frank Mangs center där Olof varit, så hittar ni det här.

Vi pratar några minuter om vårt arbete i fält och jag berättar om Fatima och Costa som förlorade sina jobb under rådande Coronapandemi, men trots motgångar lyckades hitta nya.

Fatima och hennes man Costa kämpade för att hitta arbete under pandemin. Räkningarna blev fler och maten allt svårare att ha råd med. Här delar hon hur hennes familj trots allt kunde hitta hopp igen.

– När jag hörde de första nyheterna om Covid-19, trodde jag att detta snabbt skulle gå över. Jag trodde i och med att det var ett globalt problem, att människor snabbt skulle hitta en lösning mot viruset. Men jag hade fel. Jag har alltid ägnat mig åt att ta hand om mina barn som hemmafru, men eftersom min man var arbetslös, bestämde jag mig för att söka jobb i början av året. När jag äntligen fick mitt första officiella jobb var jag så glad. Jag började arbeta som hembiträde på ett hotell i grannstaden. Jag var full av förhoppningar för framtiden. Vi hade flera obetalda räkningar hemma och jag kunde äntligen betala dem och tänka framåt. Men COVID-19 kom för att stjäla många människors drömmar, och så även mina. På grund av pandemin slutade folk att resa och hotellen stod tomma. Plötsligt, efter nästan två månaders konsekvent arbete, fick jag sparken och fann mig själv än en gång utan jobb.
Det enda jag kunde tänka på var min familj. Min man var fortfarande arbetslös och med pandemin blev det ännu svårare att hitta ett jobb. Oron från räkningarna och hur vi skulle köpa månadens matvaror lämnade mig mer sömnlös än hotet från viruset. Mina barn slutade gå i skolan och satt fast hemma. Jag älskar att ha mina barn runt mig, men de började bli oroliga av bristen på frihet. Det har varit frustrerande att se hur de har förhindrats i sina studier, då onlinekurser inte är av samma kvalitet som lektionerna i klassrummen. Tyvärr har jag inte tillräckligt med kunskap för att hjälpa dem med de aktuella ämnena. Min dröm är att se mina barn ta examen från college och bli självständiga, för jag själv hade aldrig möjligheten att avsluta mina studier. Min äldsta dotter drömmer om att bli matematiklärare, men det enda hon kan räkna på nu är dagarna tills detta elände äntligen får ett slut.
Vår frustration skulle ha varit ännu större om det inte hade varit för de frivilligas vård och stöd på det Compassioncenter som barnen har gått till sedan de var små. Innan pandemin kom mina barn alltid hem glada med historier om vad de hade lärt sig på Compassioncentret. Men även när centret stängde sina dörrar på grund av Covid-19 övergav de inte mina barn. I början av pandemin började de leverera färdig mat till alla familjer. Det var en välsignelse för oss som föräldrar, som inte alltid hade en komplett måltid att ge till våra barn. Volontärerna delade också ut masker och desinfektionsmedel, då dessa varor var knappa eller hade tredubblats i pris på apoteken. Med karantänförlängningen hjälpte volontärerna oss också med matkorgar då vårt skafferi blev allt tommare. Även om vi känner oss övergivna av myndigheterna, känner vi oss omfamnade av Compassioncentret. Centret var den enda hjälpen vi fick under denna period.
Min son José Guilherme blev ännu mer orolig under karantänen, men han fick mentalt stöd från centret för att hantera utmaningarna under denna tid. En dag bjöd centrumdirektören in mig att arbeta några dagar i veckan på centret. Han kände till min historia. Återigen fylldes mitt hjärta av glädje och tacksamhet till Gud. Jag förväntade mig inte att det skulle vara möjligt, men några dagar senare var jag på centret och hjälpte till att städa och laga mat till andra familjer med historier precis som min egen. Med hjälpen som jag får från mitt arbete på centret, lyckas jag betala våra räkningar och känner mig stolt över att kunna hjälpa andra familjer. Denna pandemi har lärt mig att inse att livet är osäkert och fullt av överraskningar, men också hur vi kan anpassa oss och övervinna allt om vi har Gud med oss. Vi vet fortfarande inte hur länge denna pandemi kommer att pågå, men vi kan redan se ljuset av bättre dagar. När det är över, kommer jag att tacka Gud för allt han har gjort i våra liv igenom detta. Trots svårigheterna kan jag se hans försörjning och välsignelse över oss.

Vill du bli fadder till ett barn som José Guilherme, vill du hjälpa en pappa som Costa eller en mamma som Fatima genom Compassions arbete? Just nu är behovet av nya faddrar mycket stort. Bli fadder till ett barn idag. Har du redan ett fadderbarn? Ta ett till! För 310 kronor i månaden kan du hjälpa ett fadderbarn ekonomiskt, praktiskt och socialt men även andligt och emotionellt.

Olof och jag samtalar om kristen mission, att utbreda Guds rike på ett sätt som berör hela människan, ande, själ och kropp. Guds rike upprättar människan på insidan. Det betyder inte alltid att det tar en människa ut ur sin problematiska situation på utsidan. Men tron kan få bli en kraft till förvandling som i sin tur hjälper människan att utveckla och förbättra sin situation. Hjälp till självhjälp, långsiktiga lösningar och utvecklingen av näringsliv som lyfter civilisationer. Utbildning och skolgång är också nycklar till frihet från fattigdom. Demokrati leder alltid till positiv utveckling och här har kyrkan ett avgörande bidrag till denna stora förvandling.

Stort tack alla ni som lyssnar och till dig Olof som kom till oss. Guds välsignelse till var och en av er, nåd och frid!

Mattias Martinson och Compassionteamet
Evangelist Compassion

Denna sida använder cookies. Läs mer