Avsnitt 81 - Sanna Välipakka

Välkomna till Martinson Möter, podcasten som vill vara en röst till tröst och hopp från fadderbarnsorganisationen Compassion. 

Sanna Välipakka är lovsångledaren med den innerliga, varma rösten och den glödande passionen. Hennes sånger sjungs runtom i landets kyrkor och kapell – där hon också trivs som bäst. Tillsammans med Hope for this Nation reser hon land och rike runt och förkunnar med sång. Gruppen har beskrivits med orden ”En turnerande, lovsjungande väckelserörelse som bär väckelsens vind från ort till ort.”

I dagens avsnitt får vi höra om Sannas förkärlek för glass, godis och 80-tals lovsång med Sandi Patti. Hon berättar om starten av Hope for this Nation och vägen dit som varken var enkel eller särskilt rak. Den gick genom mörka passager i Kigali Afrika, där ett piano blev hennes livlina och mötet med en trofast och alltigenom kärleksfull Gud förvandlade allt. Välkomna vänner till ett nytt spännande avsnitt av Martinson Möter!

Shownotes och extramaterial hittar du nedan.

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Nedan är en genomgång av det som vi pratar om i podden, bibelord, citat m.m. Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

1. Om du kunde vinna en olympisk medalj för någon sport, riktig eller hittepåsport, vilken skulle det vara?
Sanna skulle satsa på styltor eller eventuellt rockring!

2. Hur ser din drömdag ut?
Lång frukost i solen med min bibel, ut och springa, en flygel någonstans, äta något riktigt gott och sedan gå på ett starkt möte.

3. Med den livserfarenhet du har nu, vilka råd skulle du ge ditt 18-åriga jag?
Jag hade sagt till mig själv att det finns så mycket mer än du anar och att Gud är trofast.

4. Har det någonsin hänt dig något du inte kunde/kan förklara (Ett under, tecken, mirakel)?
Ja det är ett stort spektra av små och stora saker som Gud gjort i mitt liv.

5. Om du kunde dela en lång trerättersmåltid med fyra individer, nu levande eller döda, vilka skulle du välja?
Sanna vet ganska snabbt vilka hon vill bjuda och först ut är pingstpredikanten Smith Wigglesworth. Sedan kommer hennes farfar, samt evangelisten Christine Caine och pastor Bill Johnson.

Sanna föddes sommaren 1989. Hennes familj består av Pappa Rauno som spelar fiol, mamma Mirja som sjunger så man gråter, en musikalisk storasyster och farfar som flyttade från Finland och blev evangelist i Finska Pingstkyrkan i Göteborg. Redan som barn levde Sanna med förståelsen att Gud kan förvandla, frälsa och hela genom lovsång, musik och tillbedjan. Hon berättar om pappas musik och barndomens resor, mammas vägledande ord i lovsångledningen och samtalen om Guds härlighet.

Sanna led som ung av ätstörningar och berättar dramatiskt för oss om hur Gud ledde resan fram till lösningen på låsningen. Varje gång Gud plockar upp saker i våra liv, är det för att han älskar oss, inte för att han vill oss illa, utan just för att han vill oss väl, säger hon.

Under barndomen tillbringade hon sina först år i Finska pingstkyrkan. Senare kom Smyrnakyrkan Göteborg att bli hennes hemförsamling. 2008 gick hon ut Hvitfeldska gymnasiet och jobbade extra på café för att tjäna ihop pengar till missionsresan som så småningom tog henne till Afrika. Hon har hunnit arbete på Tre stiftelser, Göteborgs stad och Innovitskolan Växthuset i Mölndal. 

20 år gammal blev missionsresan verklighet och hon åkte till Kigali i Rwanda tillsammans med PMU. Det blev åtta tuffa månader och vittnesbörder om allt mörker var kämpigt för Sanna att ta in och bearbeta. Lovsångsstunderna vid det gamla pianot blev hennes räddning under den här tiden. Hon åkte till Afrika som en social och glad tjej men kom hem både sliten och med tungt hjärta. Men fasader hade fallit, masker hade rasat och hennes längtan efter Gud var ännu starkare.

Jag berättar om Compassions arbete i fält och en insats för rent vatten.
Elvaårige Eskinder vid Harar Lutheran Church i Etiopien, var sjuk på grund av brist på rent vatten. Bristen på rent vatten har utsatt människorna i området för vattenburna sjukdomar, orsakat ekonomiskt kaos för deras vårdgivare då de spenderat mycket pengar på att köpa vatten, samt urholkat barnens självförtroende. Genom fonden Complementary Intervention kunde Compassion och den lokala kyrkan omstarta en befintlig vattenbrunn, bygga en reservoar och vattenplatser som nu ger tillgång till rent vatten. Det har resulterat i en kraftig minskning av antalet barn som blir sjuka på grund av orent vatten. Men det löste inte bara barnens hälsoproblem utan återställde även deras självförtroende och befriade deras vårdgivare från dyra vattenkostnader.

”Vi har alltid vatten på centret. Jag är glad över att jag kan bada och tvätta mina kläder. Jag kan spela fotboll så mycket jag vill för jag vet att jag kan bada efteråt. Att veta att jag är ren har gjort mig självsäker. Barn kallar mig inte längre för dumma saker." – Eskinder, 11
”Barn är glada när de är rena. De blir trygga och kan umgås med sina vänner och delta normalt i skola. Hygien är särskilt viktigt för barn i tonåren. Vi är tacksamma för Compassion och fonden som gjorde det möjligt för oss att släcka törsten hos våra barn såväl som ge gemenskap." – Nitsuhwork chef på centret

Vi vill alla hjälpa till att göra världen bättre. Varför inte göra det nu? Var med och förvandla liv på riktigt! Compassion är en kristen fadderbarnsorganisation som funnits i snart 70 år. Vi hjälper över 2,2 miljoner fadderbarn i 25 länder. Vårt uppdrag hittar du i Bibeln ”Gå ut i hela världen och predika evangelium för hela skapelsen” (Markusevangeliet 16:15). Vi existerar som förespråkare för barn i nöd, för att frigöra dem från andlig, ekonomisk, social och fysisk fattigdom. För 310 kronor i månaden kan du bli fadder och förändra ett barns liv.

Som barn lyssnade Sanna ofta på 70-80-talslovsång och framförallt lovsångsledaren och artisten Sandi Patty. Hon äter gärna glass i solen och älskar både godis och sötsaker. Finland är en kär plats för henne. 

Under en månads tid började Sanna och hennes vän Cornelia att söka Gud i bön. Guds kraft drabbade dem båda djupt och det blev en avgörande tid i deras liv. Många hungriga kristna började träffas, vilket så småningom ledde till ungdomskonferensen 2016 ”Hope for this Nation”. Teamet som formats inom ”Hope for this Nation” har sedan dess stått bakom många viktiga skivor genom åren.

När vi nu spelar in den här podden i slutet på April 2022, håller hela gänget för fullt på att spela in den nya skivan ”Det händer igen”. Hela deras arbete, reseschema med mera hittar du här.

Sanna citerar Jesaja 60:1-2

”Stå upp, stråla, för ditt ljus kommer och Herrens härlighet går upp över dig. Se, mörker ska täcka jorden och töcken folken, men över dig ska Herren gå upp, hans härlighet ska uppenbaras över dig.”

Avslutningsvis frågar jag Sanna hur hon tänker att vi skall kunna utrota fattigdomen i världen?

"Varje människa är skapad för att tillbe Gud. Nära Gud formas vi till att bli mer lika hans avbild. En naturlig konsekvens blir då att vi ger av våra liv och Guds kärlek till dem vi möter. Människorna vi möter behöver Jesus och levande bröd. Vi kan mätta detta behov med Guds kärlek. Så upplyfta händer skall bli utsträckta händer och jag citerar Hebreerbrevet 13:15-16: Låt oss därför ständigt genom honom frambära lovets offer till Gud, en frukt från läppar som prisar hans namn. Och glöm inte att göra gott och dela med er, för sådana offer behagar Gud.”

Stort tack Sanna och hela gänget i Hope for this Nation för allt ni har gett och gjort för Guds rike i vårt land – sånger, förböner och undervisning som når ut. Vi står tillsammans med er och ber om denna förvandling i Jesu namn. Nu önskar vi er var och en massor av nåd och mera frid från vår Herre!

Mattias Martinson och Compassionteamet
Evangelist Compassion

Denna sida använder cookies. Läs mer