Avsnitt 83 - Roland Stahre

Välkomna till Martinson Möter, podcasten som vill vara en röst till tröst och hopp från fadderbarnsorganisationen Compassion. 

Dagens gäst är den varma och kloka pastorn, själavårdaren, låtskrivaren och musikern Roland Stahre. Han jobbar som sjukhuspastor på Sahlgrenska sjukhuset, som själavårdare och predikant i Öckerö församling, samt med utbildning av samtalsterapeuter. Tillsammans med musikerkollegan Lars-Åke Larsson skriver han singersongwriter-låtar med hög igenkänningsfaktor.

Roland växte upp i Sri Lanka som missionärsbarn och har många kloka tankar kring hur vi i västvärlden kan hjälpa utvecklingsländerna på riktigt. Dagens samtal blir lågmält men innerligt och högst angeläget.

Shownotes och extramaterial hittar du nedan.

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Nedan är en genomgång av det som vi pratar om i podden, bibelord, citat m.m. Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

1. Om du kunde vinna en olympisk medalj för någon sport, riktig eller hittepåsport, vilken skulle det vara?
Rolands direkta svar är rugby som är en av hans barndoms favoritsporter.

2. Hur ser din drömdag ut?
– En vårdag, skärgården, solen är framme, ute på klipporna.

3. Med den livserfarenhet du har nu, vilka råd skulle du ge ditt 18-åriga jag?
– Ta det lugnt, vilket jag har gjort, det är inte kört om det här året blev fel.

4. Om du kunde dela en lång måltid med fyra individer, nu levande eller döda, vilka skulle du välja?
– Diktaren Tomas Tranströmer, Beatles legenden George Harrisson, Moder Theresa och pingstpastorn Sven Lidman. Det visar sig att Roland älskar Beatles, som även är en av mina favoriter. Vi konstaterar att Abbey Road-albumet är lysande och ”Here comes the sun” kan vara en av moderna musikhistorians bästa låtar.


Roland Stahre föddes 1956 på Colombo, Sri Lanka, där han växte upp som missionärsbarn
i en stad som heter Kandy med K. Barndomshemmet i Sverige låg på Styrsö. Han tillbringade 15 av sina första 20 år i Ceylon/Sri Lanka och pluggade 2 år i Svenska skolan i Kodaikanal, södra Indien.

Idag arbetar han som sjukhuspastor på Sahlgrenska sjukhuset samt själavårdare (och ibland predikant) i Öckerö församling. Han är också låtskrivare och musiker.

Roland berättar om föräldrarnas dramatiska avsked vid kajen i Göteborg där man ibland såg sina nära och kära för sista gången och i tårar sjöng: ”Tänk när släkt och vänner, alla mötas där…” Vissa av dessa avsked blev faktiskt för sista gången här i livet. Rolands barndom var både fin och värdefull men han berättar också om baksidor med missionärernas vardag.

I avsnittet läser jag upp ett brev som Compassions generalsekreterare skrivit till alla faddrar.

Kära fadder,
Att vara fadder till ett barn är ett kraftfullt och effektivt sätt att bekämpa fattigdom. Tack vare ditt stöd förändras barns liv för alltid, så tack för att du är fadder!
Krigets konsekvenser
Vi är nu snart 3 månader in i kriget i Ukraina som Vladimir Putin inledde den 24 februari. Konsekvenserna har varit och fortsätter vara katastrofala för dem som är kvar i landet samt de miljontals människor som är på flykt.
Ukraina och Ryssland har historiskt stått för 30 procent av världens produktion av vete samt för 20 procent av den odlade majsen, två grödor som är basföda för miljarder människor. Nu driver den uteblivna produktionen upp priserna på bl.a. vete till nivåer som vi inte sett på 30 år. Mil efter mil av bördiga åkrar i Ukraina och Ryssland är just nu stängda för världen, vilket riskerar att leda till svår svält.
Compassion arbetar i just de länder som riskerar att drabbas hårdast. Spannmålsbrist i kombination med Covid-19-pandemin gör att framtidshopp och år av hårt arbete har gått förlorat. Det uppskattas att ca 27 miljoner människor kommer att hamna i fattigdom till följd av pandemin. Det är den första globala ökningen av fattigdom på mer än 20 år. Hur många som kommer drabbas av konsekvenserna av kriget i Ukraina har vi än bara sett början på. I tider som dessa kan mycket kännas hopplöst. Men tillsammans står vi på de utsattas sida. Tillsammans gör vi skillnad.
Skulle du kunna tänka dig att bli fadder till ytterligare ett barn? Ditt stöd och din uppmuntrande röst talar hopp in i denna utmanande tid. Bli fadder till ytterligare ett barn! Tack för ditt engagemang.
Varma hälsningar,
Claes Parsmo, Generalsekreterare
Compassion Sverige


Rolands musikintresse vaknade tidigt, hans mamma lärde honom hans tre första ackord.
Musiken har fortsatt varit viktig och under åren har gett ut följande skivor:

  • Andrum 1989
  • Vågspel 1992
  • Till dig 1995 tillsammans med Lars Åke Larsson
  • Emmaus – sånger, bilder och betraktelser till eftertanke 2002.
  • Du 2018 – tillsammans med Lars Åke Larsson

Den senaste plattan "Du" som Larson och Stahre har gjort tillsammans är en fullängdare med 12 vackra och viktiga låtar. En av sångerna ”Brevet” har en 40-årig historia om ett brev som aldrig kom fram.

Arbetet på Sri Lanka leddes länge av Miss Hutchins och Rolands pappa, som startade flera församlingsplanteringar, varav församlingen Light House Church fungerade som navet. Han startade också Lanka Bible College, som nu firar 50 år och där man fortfarande utbildar teologer.

Våren 1977 kom Roland hem till Sverige tillsammans med vännerna Desmond, Emanuel och Lars Åke Larsson. De åkte ut på en omfattande turné med ca 50 spelningar runt om i Sveriges kyrkor. Två år senare gifte sig Roland med Marie-Louise. Idag har de fyra barn och sammanlagt åtta barnbarn. Roland har nu länge jobbat som själavårdsutbildare och ser att det funnits med som en röd tråd genom hela hans liv.

Hur mår vi (Svenska folket) efter covid-19-pandemin?

– Isolering och ensamhet har varit en stor baksida på hela coronatiden och behovet av riktiga möten, det fysiska rummet, bortanför alla skärmar och zoommöten. Den judiske filosofen Martin Buber skriver: ”Jag blir till i förhållandet till duet ... allt verkligt liv är möte”. Vi behöver varandra.

Detta återspeglas i skivan ”Du”. Lars-Åke och Roland beskriver vad arbetet har betytt för dem: ”Våra möten i skapandet av den här musiken har rört vid något viktigt i vårt inre och stundtals hjälpt oss att se livet med nya ögon. Vi har funnit glädje och tröst i möten, när livet med sina olika skiften har fått rymmas ärligt och sant”.

Roland menar att efter den här Corona-perioden är det av stor vikt att komma ut i naturen för att kunna återhämta oss.

Avslutningsvis, frågar jag Roland, hur vi skall utrota fattigdomen i världen?

– För varje människa är det av avgörande betydelse att inte reduceras till ett objekt. I all vår välmening riskerar vi ibland på grund av vårt dåliga samvete att förminska människor och objektifiera dem till mottagare av vår välgörenhet och välvilja.

Roland menar dock inte att vi ska sluta satsa med det vi har för att göra livet lättare för andra, tvärtom. Istället skall vi komma ihåg att varje människa är ett subjekt. Hos varje människa finns detta evighetsvärde, oavsett yttre förutsättningar. Roland brukar tala om fyra delar i detta:

  • Önskad, alla har inte haft upplevelsen av att vara önskade
  • Väntad, du både var och är väntad
  • Mottagen
  • Älskad

Här har vi alla en stor uppgift att se på människor med Guds ögon och med dessa ord som klangbotten.

Tack Roland Stahre! Vi på Martinson Möter är så glad att du tog dig tid att komma hit. Stort tack för allt du gjort och gör för Guds rike i vårt land. VI gläds åt att du är den du är och att du gör det du gör. Guds välsignelse i ditt viktiga uppdrag!

Mattias Martinson och Compassionteamet
Evangelist Compassion

Denna sida använder cookies. Läs mer