Avsnitt 84 - Gode Herden

Välkomna till Martinson Möter, podcasten som vill vara en röst till tröst och hopp från fadderbarnsorganisationen Compassion. 

I kommande fyra avsnitt fördjupar vi oss i sex kraftfulla bibelverser som i alla tider har förvandlat liv, gett tröst och skapat tro, hopp, glädje och tacksamhet hos människor världen över.

Låt mig presentera Kung David, även känd som herdepojken eller minstingen i släkten. De kommande veckorna tittar vi närmare på hans Psalm 23, där vi just idag bekantar oss med ”Den gode herden”.

Avsnitten är repriser från förra årets uppskattade bibelstudier och poddavsnitt.
Shownotes och extramaterial hittar du nedan.

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Nedan är en genomgång av det som vi pratar om i podden, bibelord, citat m.m. Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

I början av Clint Eastwoods hårdkokta västernfilm Pale Rider från 1985 blir en liten bosättargrupp och deras familjer helt överkörda av en skurk som vill åt deras mark. I ett försök att få dem att lämna så att han kan flytta in skickar skurken sina ligister för att driva bort dem med våld. I en av de tidiga scenerna knäböjer en bosättningsdotter och sätter ny jord på hennes hunds grav som dödats i attacken. Medan hon ber, svarar hon på varje fras med sina egna ord:

Herren är min herde, mig ska inget fattas.
men jag saknar ändå
han ger liv åt min själ,
men de dödade min hund.
även om jag vandrar i dödsskuggans dal fruktar jag inget ont,
men jag är rädd.
Du är med mig; din käpp och din stav - de trösta mig.
Men vi behöver ett mirakel.
ja, godhet och nåd ska följa mig i alla mina livsdagar,
om du existerar.
Och jag ska bo i HERRENS hus för evigt.
Men jag skulle vilja få mer av detta liv först.

Det här ger uttryck för hur allmängiltiga dessa ord är. Låt oss nu läsa det som David skrev från början.

Psalm 23 - Den gode herden
1 En psalm av David. Herren är min herde, mig ska inget fattas. 2 Han låter mig vila på gröna ängar, han för mig till vatten där jag finner ro. 3 Han ger liv åt min själ, han leder mig på rätta vägar för sitt namns skull. 4 Även om jag vandrar i dödsskuggans dal fruktar jag inget ont, för du är med mig. Din käpp och stav, de tröstar mig. 5 Du dukar för mig ett bord i mina fienders åsyn, du smörjer mitt huvud med olja och låter min bägare flöda över. 6 Ja, godhet och nåd ska följa mig i alla mina livsdagar, och jag ska bo i Herrens hus för alltid.

Placeringen av Psalm 23 är viktig att lägga märke till. Den följer efter Psalm 22, kallad för korsets psalm. Där finns inga gröna betesmarker, inga stilla vatten, ingen vila och frid. Så det är först efter att vi har läst "Min Gud, min Gud, varför har du övergett mig?” som vi kommer fram till "Herren är min herde." Vi måste känna tyngden av blodet, offret och priset som Jesus har betalt, innan vi verkligen kan lära känna den goda herdens själavårdande omsorg.

Kejsar Augustus kallar Psalm 23 för martyrernas hymn för att många av martyrerna högläste denna tröstande psalm vid sin avrättning. 3000 år gammal, tröstar den ännu idag. Psalm 23 är nämligen så enkel att ett barn kan fatta, men ändå så djup att teologer drunknar.

Så varför ska jag just välja Herren som min herde? Vilka fördelar har han?

1. Den gode herden.
Du är ett får och du kommer aldrig klara dig genom livet på egen hand.
Jesus är den godaste av alla herdar. Men vad gör den gode herden?

  • Jesus guidar. Ps 23:3 ”han vederkvicker min själ; han leder mig på rätta vägar, för sitt namns skull.”
  • Jesus förser. För att ett får behöver mat, trygghet, stilla vatten (får faller lätt i vatten som en gigantisk bomulstuss och drunknar).
  • Jesus korrigerar.
  • Jesus beskyddar. Olja-insektsbeskydd, käpp och stav.

”och han utvalde sin tjänare David och tog honom ifrån fårhjordens fållor. Ja, ifrån fåren hämtade han honom och satte honom till en herde för Jakob, sitt folk, och för Israel, sin arvedel. Och han var deras herde med redligt hjärta och ledde dem med förståndig hand.” (Psalm 72:70-72)

2. Den store herden.
”Må fridens Gud, som i kraft av ett evigt förbunds blod har fört fårens store herde, vår Herre Jesus, upp från de döda, styrka er i allt gott, så att ni kan göra hans vilja.” (Hebreerbrevet 13:20)

3. Den högste herden. Petrus säger att Jesus är originalritningen, ursprungsmodellen för hur allt bra ledarskap ser ut. ”Då skall ni, när den högste herden träder fram, krönas med ärekransen som aldrig vissnar” (1 Petr 5:4)

4. Den evige herden. Varför är allt det här viktigt? Hur länge jobbar han? OB? Kvällar, helger? Röda dagar? ”De skall inte längre hungra och inte längre törsta, varken solen eller någon annan hetta skall träffa dem. Ty lammet som står mitt för tronen skall vara deras herde och leda dem fram till livets vattenkällor, och Gud skall torka alla tårar från deras ögon.” (Upp 7:16-17)


HERREN ÄR MIN HERDE - Kan du identifiera herdarna som leder ditt liv?
Fariseerna på Jesu tid svartlistade sex yrkesroller. En av dessa var herde. En herde fick nämligen inte vittna i rättegång, en herde fick inte gå in i en synagoga. Och en herde ansågs vara rituellt oren. Israels historia återger herdejobbet som ett straff för ett brott. Med andra ord, vanligt folk undvek en herde, men det gjorde inte Gud.

5 saker du ska leta efter hos DIN herde.

  1. Karaktär (Det räcker inte med karisma)
  2. Klarhet (Det räcker inte med kanske)
  3. Konsekvens (Det är viktigt med riktning)
  4. Kurage (Mod är en huvudingrediens)
  5. Kristus (Personen behöver likna Jesus)


Gud den högste har det lägsta jobbet.
”Herren den högste” har i psalmen ett lågavlönat sommarjobb utan OB-tillägg. Han kommer inte fixa allt vi vill ha, men han kommer leda oss till allt vi behöver.

Gud är en herde – dvs Gud förstår mig.
Vi säger till folk: du har ingen aning vad jag går igenom. David säger till oss: Gud vet precis hur du har det. Herdens godhet kommer ur herdens karaktär och inte ur fårens värde. Guds kärlek flödar ur hans person och karaktär, inte vår kämparkraft eller kramp och kamp. Med andra ord: Du behöver inte se ut eller vara en perfekt Lambi för att Herren herden ska älska dig.

Där jag finner ro - den kristna vilan är inte en plats, utan en person.
Gud är inte bara den perfekta vårdaren, han är också din bästa källa till frid. Även när du är på dina mest desperata och ensamma platser i livet, finns Gud fortfarande där med sin tröst. Fåret hittar till och med ro i dödsskuggans dal - hur? För DU är med mig.

Herden blev ett får.
I psalm 23 beskriver kung David sig som ett får, och Herren som sin herde. I Gamla Testamentet blev Israels synder tillfälligt försonade genom offerlamm. Profeten Jesaja talade om den kommande frälsaren som ett lamm, som skulle lida för mänsklighetens synder.

”Nästa dag såg han Jesus komma, och han sade: Där är Guds lamm som tar bort världens synd”. (Joh 1:29)

1 Mos 22 Ett lamm för en man
2 Mos 12: Ett lamm för en familj
3 Mos 16: Ett lamm för nationen
Joh 1:29 Ett lamm för hela världen
Upp 4-5, 7 Ett evigt lamm regerar i universum

Mönstret som upprepar sig är enkelt: Ett lamm för alla och det är därför alla i uppenbarelseboken sjunger: ”Värdigt är Guds lamm…”

”Mig skall intet fattas.”
Om jag har rätt herde, så saknar jag inget men om jag har fel herde så saknar jag allt. David vet av egen erfarenhet att fårets öde hänger på vem som äger det och vad för slags människa det är. Herren är min herde och han hjälper oss att se skillnaden på mina behov och mina begär.

”Om Herren är min herde så har jag ingen egentlig grund kvar att lita till mig själv.”, sa Augustinus

Men om jag lämnar herden har jag inget beskydd. Det innebär olika faror från tjuvar, rånare, lejon och björn, solsting och torka.

I Sverige bor över 10 miljoner människor. Ändå känner han mig, vårdar om mig och leder mig rätt. Människor har ”följare” på Twitter och Instagram och massa ”vänner” på Facebook men att ”Herden känner mig” är något helt annat och långt mycket djupare.

En av mina favoritpredikanter heter Tim Keller, och en fredagkväll öppnade han upp en timme på för att svara på frågor från vem som helst på Twitter. Han svarade även på min fråga! Jag somnade med ett stort leende på läpparna. Under frukosten nästa morgon försökte jag få familjen att förstå storheten i detta men ingen var med mig…

Det är alltså anmärkningsvärt att Herren den högste kallar sig vår herde och säger sig känna oss. "I Israel, liksom i andra forntida samhällen, betraktades herdens arbete som det lägsta av alla funktioner. Om en familj behövde en herde var det alltid den yngste sonen, tex David, som fick denna otrevliga uppgift. ”Herren har valt att vara vår herde”, säger David. ”Universums Gud har böjt sig ner för att bara ta hand om och vårda dig och mig."

”Han låter mig vila på gröna ängar.”
Får äter stående och vilar liggande. Får är av naturen lite rädda av sig och lägger sig bara ner när de känner sig fria från fruktan, spänningar, irritationer och hunger. Allt detta är helt avhängigt herden. Fåren behövde inte hålla reda på gröna ängar och lugna vatten, det räckte att hålla sig nära herden.

Phillip Keller är pastorn och författaren som i åtta år själv var herde och han skriver: "Det är nästan omöjligt för får att ligga ner om inte vissa krav uppfylls". Keller förklarar att innan får ligger ner måste de vara fria från fyra saker:
1. På grund av sin oro "vägrar får att ligga ner om de inte är fria från all FRUKTAN.
2. Får kommer inte att ligga ner om de inte är i sällskap med andra (får i flocken).
3. Får kommer inte att ligga ner om dom plågas av flugor eller parasiter.
4. Får kommer inte att ligga ner så länge de känner att de behöver hitta mat.

Han leder mig på rätta vägar eller lätta vägar?
Ta inte genvägar! Då faller du. Snurra runt berget med alla de andra… Therese och jag fick låna en van och åkte upp till skogen utanför San Fransisco. Vad skulle vi göra där? Var det värt att kämpa sig igenom tråkig, snårig eländig skog? Inte förrän vi kom ut ur skogen förstod vi varför. Framför oss hade vi den vackraste av platser att skåda.


Vad Psalm 23 har betytt för 10-åriga Julius i Kenya.
Hans berättelse om överlevnad visar på vår medkänsla för andra och vilken kraft bönen har att förändra liv. När hela världen rasade samman för Julius blev de välkända orden i Psalm 23 en livlina för honom. Julius mamma dog hastigt och han och hans lillebror lämnades hemlösa. Varje dag spenderade Julius timmar med att leta igenom skräphögar efter rester på hotellen i stan. Vettskrämd av gatulivets verklighet övertalades Julius till slut att komma hem till sin gamla mormor. Men väl där slog tragedin till igen.

När jag går genom dödsskuggans dal.
Julius hade bara varit i säkerhet i ett par veckor när mormoderns hälsa försämrades och Julius blev hennes enda anhöriga. Hans dagar fylldes med sysslor som att resa till närmaste flod för att tvätta hennes kläder och lakan. Julius kan tydligt komma ihåg det ögonblick när hennes ögon inte orkade öppna sig längre. Han ropade på henne, men fick inget svar, berättar han.

Herren är min herde.
Mitt i sin kamp kunde Julius hålla fast vid de tröstande orden i Psalm 23. Varje natt låg han på sängen och mediterade över psalmen. Julius fann tröst i löftet om att Gud gick med honom genom hans dal av smärta och sorg. Efter att ha bett igenom psalmen fick Julius en påtaglig upplevelse av Guds omsorg och närvaro.

Mig skall intet fattas.
Hans faster och farbror öppnade sitt hem för pojkarna. Men farbror Wellington och hans fru kämpade hårt mot fattigdomen. De hade ingen aning om hur de skulle kunna försörja sina egna fem barn och nu de två nya pojkarna.

Guds trofasthet guidade Julius längs rätta vägar.
Wellington berättar: "Jag bad att Julius skulle få en fadder så att han kunde få tillgång till den medicinska hjälp han behövde och få börja gå i skolan igen. Vi fick då besök från det lokala Compassion-centret som aktivt sökte upp barn i nöd".

Din godhet och nåd skall följa mig alla mina livsdagar.
Julius blev överraskad att Guds godhet och nåd följde honom och till och med sökte upp honom. Tack vare att Julius fick en fadder kunde han nu gå i skolan. Fadderskapet tillhandahöll allt som behövdes inklusive mat, utbildning och support. På Compassion-centret har nu Julius många vänner och där känner han sig både älskad och uppskattad. Han har kontakt med sin fadder och breven dem emellan betyder mycket.

På kvällarna läser Julius fortfarande ofta orden ur Psalm 23. Han har upplevt ordens sanna innebörd på ett djupt och kraftfullt sätt. I sitt inre vet han att Herren verkligen är hans herde genom allt.

Vill du hjälpa ett barn likt Julius från fattigdom genom Compassions arbete? Compassion är en fadderbarnsorganisation som funnits i snart 70 år och vi hjälper 2,1 miljoner fadderbarn. Vi vill vädja till dig att tillsammans med oss förvandla liv. Bli fadder.

Han leder mig på lätta vägar eller rätta vägar…
En man såg en fjäril försöka kämpa sig ut ur puppan. Det verkar så svårt att mannen bestämmer sig för att hjälpa fjärilen. Han tar en kniv och öppnar försiktigt puppan så att fjärilen ska ta sig ut. Men stället för att flyga mot himlen faller fjärilen ner på marken. Hans vingar är för svaga.

Kampen mot puppan skulle ha tränat fjärilen och gjort den tillräckligt stark för att sen kunna flyga. Kampen var nödvändig. Och så är det också i våra liv. Gud har inte lovat att bevara oss från all kamp. Han har lovat något större. Han har lovat sin närvaro.

Varför gör Gud allt detta? = För sitt namns skull.
Varför är Herren så god? = Sitt namn till ära.

Vilket rykte skulle en herde ha som är känd för att inte ta hand om sina får, glömmer dem uppe i bergen, inte kommer till deras försvar osv? Den herden skulle inte vara ärad utan vanärad. Gud sätter sin ära i att ta hand om oss eftersom han älskar oss men också för att hans namn ska bli ärat. Fårens tillstånd och välbefinnande är herdens kvitto, CV och anseende. Herden handlar även för sin egen skull. Han rykte står på spel. Hans ära är målet med min vandring.


Avslutningsvis idag vill jag ställa dig två frågor:

1. Vem är din herde?
Vem leder dig genom livet? Vem följer du? Phillip Keller berättar om mannen som vaktade fältet bredvid Kellers gård. Den mannen var ingen bra herde. Han tog inte hand om sina får, behandlade inte deras sjukdomar, såg inte till att de hade bra betesmark. Grannens får däremot tittade längtande ut genom staketet mot Kellers goda betesmarker där hans får betade, matades och vårdades. Fårens välbefinnande beror helt på deras herde. Så vem är din herde? Vilken typ av betesmark ger han dig? Det finns ingen herde som Jesus. Han är den goda herden som gav sitt liv åt dig så att du kan få liv. Följer du honom?

2. Var är din betesmark?
Kanske är Jesus din herde, men du har vandrat från hjorden. Det kanske är länge sedan du har känt gröna betesmarker eller lugnt vatten. Jesus älskar dig, han kommer till dig och han kommer att återställa din själ. Låter du honom göra det idag?


Allt gott till er allihop, Guds nåd och frid till er var och en!

Mattias Martinson och Compassionteamet
Evangelist Compassion

Denna sida använder cookies. Läs mer