Avsnitt 87 - Min bägare flödar över

Välkomna till Martinson Möter, podcasten som vill vara en röst till tröst och hopp från fadderbarnsorganisationen Compassion. 

I tre veckor har vi nu fördjupat oss i Psalm 23 – några kraftfulla bibelverser som i alla tider har förvandlat liv, gett tvivlare tröst, skapat tro, hopp, glädje och tacksamhet hos människor världen över.

Tillsammans med den Gode herden har vi vandrat genom dödsskuggans dal och till gröna ängar. Vi är nu framme vid den sista delen i denna serie, där vi får komma tillbaka hem till Gud och ta emot av hans överflödande bägare av godhet. Avsnitten är repriser från förra årets uppskattade bibelstudier och poddavsnitt.

Shownotes och extramaterial hittar du nedan.

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Nedan är en genomgång av det som vi pratar om i podden, bibelord, citat m.m. Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

Psalm 23 - Min bägare flödar över

När David nu knyter ihop säcken på denna varma, vackra och så djupt trösterika psalm har han lett oss igenom hela årscykeln. Allt börjar ute på fälten precis när de sommartemperaturerna börjar stiga och den gode herden förflyttar sina får upp till de bergen och svalare luft. Men vägen till den frodiga vegetation och kalla bergsluften passerar genom mörka dalarna. När sedan vintern närmar sig, leder den gode herden fåren ned för berget igen, genom dalarna och tillbaka hem. Vi får slå oss ner vid ett dukat bord och han låter din bägare flöda över. Idag fokuserar vi alltså på vers 5-6:

”Du dukar för mig ett bord i mina fienders åsyn, du smörjer mitt huvud med olja och låter min bägare flöda över. Ja, godhet och nåd ska följa mig i alla mina livsdagar, och jag ska bo (annan översättning; återvända till) i Herrens hus för alltid.”

Under vår personliga kristna vandring, leder vår herde också oss genom dessa olika årstider. Och i slutändan kommer vi också att slutföra cykeln för att gå hem till vår herde och Herre för att bo hos honom för evigt.

”Herren är min programmerare; jag ska inte krascha. Han installerade sin programvara på mitt hjärtas hårddisk, alla hans kommandon är användarvänliga. Hans katalog leder mig till rätt val för hans namns skull. Även om jag scrollar igenom livets problem, kommer jag inte frukta några fel, för han är min backup. Hans lösenord skyddar mig. Han förbereder en meny för mig i mina fienders närvaro. Hans hjälp är bara ett tangenttryck bort. Sannerligen godhet och nåd kommer att följa mig alla mitt livs dagar, och min fil kommer att slås samman med hans och säkert sparas för alltid. Amen.”

Hela bibeln droppar av olja - doften av Gud.
I Bibeln finns det 200 referenser som talar om olja – till ljus och lampor i templet och i hemmet. Olja för att hela torr hud, olja för att hedra gäster, olja för att markera en helig plats olja för att bekräfta en överlåtelse. Olja kan också läka, trösta, hela, bota, avskilja, smörja präster, profeter och kungar. Och olja kan användas för att förbereda en kropp för begravning. Jesu namn: Messias betyder den smorde och i Luk 4 säger han oss ”Herrens Ande är över mig ty han har smort mig…”

Faror för ett får behöver inte alltid vara lejon eller björn…
Även flugor, myggor, moskiter och knott kan driva ett får till vansinne. ”Du smörjer in mitt huvud” - olja skyddar alltså från smittor, hindrar infektioner i skrapsår och förhindrar sjukdomar som skabb.

Tro inte på allt du tänker och skydda din skalle från skit.
”Du kommer inte att behöva tänka på vad du säger, om du tänker på vad du tänker.”

”Vapnen vi strider med är inte köttsliga utan har kraft från Gud att bryta ner fästen. Ja, vi bryter ner tankebyggnader och allt högt som reser sig mot kunskapen om Gud. Vi gör varje tanke till en lydig fånge hos Kristus…” (2 Kor 10:4-5)
”Bekymra er inte för något, utan låt Gud få veta alla era önskningar genom bön och åkallan med tacksägelse. Då ska Guds frid, som övergår allt förstånd, bevara era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus.” (Fil 4:6-7)

Så omfamna att oljan – din smörjelse – leder till ett kraftfullt liv, som får en evig inverkan, åverkan och påverkan!

– Avskild till helighet.
– Kallad till tjänst.
– Utrustad för tillväxt.
– Ämnad för helande.

Det finns en slående likhet mellan berättelsen i Psalm 23 och den barmhärtige samariten i Luk 10:34. Jesu gästfrihet sträcker sig även till dem som borde vara hans fiender. I liknelsen om den barmhärtige samariten fanns det en djup fiendskap mellan judar och samariter. Ändå visade samariten den judiska mannen som hade blivit slagen samma typ av omsorg och gästfrihet som beskrivs i Ps 23:

1. ”Du bereder ett bord” (Ps 23:5) -> “tog honom till ett värdshus och tog hand om honom” (Luk 10:34)
2. "Du smörjer mitt huvud med olja" (Ps 23:5) -> "hällde på olja och vin" (Luk 10:34)

  • Godhet – Towb - Gud såg att allt var gott, mycket gott.
  • Nåd – Hesed – Vissa menar att Hesed är hela hebreiska skriftens viktigaste ord. Orden är trofasthet & kärlek. Förbundskärlek. Han kommer att vara för dig även om du är emot/sviker/överger honom. Toran börjar och slutar med Hesed.
  • Följa mig – förfölja – jaga efter mig – ”You can run but you can not hide”. ”Det är någon som förföljer dig…”

Jag kommer att vara ett lätt byte för någon eller något.

Något kommer att fånga mig. Gud är inte den ende som jagar mig på savannen. ”Var nyktra och vakna. Er fiende djävulen går omkring som ett rytande lejon och söker efter någon att sluka.” (1 Petr 5:8)

Att se det onda är ingen konst, men att se det goda kräver lite avsiktlighet. Vi behöver därför medvetet söka det goda.

Att se en sak från två håll samtidigt.
Psalmisten har varit förföljd av ondska och mörker i dödsskuggans dal, men Gud var med honom och han tog sig ur dalen. Nu är han förföljd igen - men denna gången av massa godhet och nåd. Det är stor skillnad.

”Jag skall åter få bo i HERRENS hus, evinnerligen.” Jag får bo kvar för evigt. Vilken förmån vi har som troende att få bo i Herrens hus.

Mina får lyssnar till min röst säger Jesus.
Har du hört herdens sång? Författaren och teologen Kenneth Bailey berättar att en regering hade beslagtagit en herdes hela hjord. När han skulle få tillbaka dem sa vaktaren ”Ta bara så många som vi tog från dig.” ”Nej, jag vill ha mina får...”, svarade han. Så började han sjunga och alla hans får kom springades, för den rösten hade de saknat.

Författaren och läkaren Lars H Gustafsson har skrivit:
”I mina läkaretiska regler står det: läkaren skall i sin gärning ha patientens hälsa som det främsta målet och om möjligt bota, ofta lindra, alltid trösta, följande människokärlekens och hederns bud.” Hederns bud. Eller herdensbud! Att äga mina får blir i det sammanhanget att göra mitt uppdrag till en viktig del av mig själv och göra de människor jag möter till min ”familj”. Inte så att en yrkesmässig relation ska privatiseras. Men den ska personifieras, göras personlig, beröra mig själv, min personlighet och mina djupaste motiv.”

1. Gud bjuder hem dig till sig.

2. Gud dukar finbordet till dig hemma hos sig.

3. Gud hedrar dig inför dina värsta fiender.

4. Gud tar hand om dig som hans hedersgäst.

5. Gud ger dig ur sitt oändliga överflöd.

6. Guds hus är ditt hem och du får det du inte förtjänar. Inget är som att sova i sin egen säng. Det skall bli gott att komma hem.

Om du vill att Jesus ska mätta din själ, behöver du låta honom leda ditt liv. Syftet med dessa fyra predikningar har varit: Vi kan misströsta, men vi ska vägra missmod som livsstil. Hoppet håller - halleluja!

Jag sticker in med en berättelse om Compassions arbete i fält.
Det var en ljus, varm och vacker dag i Larrys hemstad i Perus djungel. Larry lämnade i vanlig ordning hemmet tidigt på sin motorcykel. Han hade äntligen fått ett stadigt jobb som operatör av tung utrustning hos ett företag som sa att han kunde jobba där så länge han ville. Han visste att han måste arbeta hårt som ensamstående pappa för att försörja sina två döttrar. Att hitta stadigt arbete hade varit ett problem, särskilt under COVID-19-pandemin. Efter en tid såg saker ljusare ut. Han var ivrig att komma hem till 6-åriga Ariana och 5-åriga Clarita för att krama dem, läsa bok och ge dem lite kärlek efter en lång dag.

Han visste inte då att det skulle ta mer än sex veckor innan han fick se sina tjejer igen. Det var en fruktansvärd olycka. När han körde sin motorcykel till jobbet den morgonen träffades han hårt och blev överkörd av en lastbil som lämnade honom medvetslös på vägen.

”Jag trodde att jag skulle dö. Jag minns inte mycket. Jag fick höra att polisen hämtade mig och tog mig till sjukhuset. När jag vaknade sa läkarna att det är ett mirakel att jag fortfarande lever”, säger Larry.

Efter åtta olika operationer och specifika instruktioner från läkaren om att inte göra något tungt arbete och vila i 18 månader, kunde Larry inte vara mer tacksam till Gud, vännerna och kyrkans Compassioncenter för att Herren hade räddat hans liv.

Flickorna fick varsin fadder för ungefär tre år sedan, då deras mamma redan lämnat dem och Larry blev ensam vårdgivare.

”Det var en stor glädje att höra om det här nya fadderskapet i kyrkan. Jag visste inte mycket om det, men jag förstod direkt att det innebar extra hjälp för mina tjejer och hopp för vår familj”, säger Larry.

Ett hållbart hopp
Efter olyckan flyttade Larry hem till sin mamma, så att hon kunde hjälpa till med flickorna - men han kunde fortfarande inte arbeta, och han kände sig väldigt frustrerad.

”Jag frågade Gud varför? Jag var arg, ledsen och kände mig maktlös. Jag förstod på något sätt, att svårigheter är en del av livet, men det här var för mycket. Jag kände att mitt hjärta blev hårt".

Men han fann alltid hopp inom sig - ett hopp som upprätthöll honom under de långa månaderna efter olyckan. Dessutom var Compassion-personalen och kyrkans vänner alltid redo att ge honom uppmuntrande ord, vilket betydde allt.

Compassions personal har fortsatt att besöka Ariana och Clarita, inte bara för att uppmuntra och be för dem, utan också för att förse dem med matkorgar. Dessa besök är vanligtvis höjdpunkten på flickornas dag.

”Jag är glad när de kommer och jag gillar det när våra matkorgar har yoghurt, kakor och flingor. Ibland kommer jag inte ihåg alla lektioner från min handledare, men jag har lärt mig att Gud älskar mig väldigt mycket och Kristus dog för mig”, berättar Ariana.

Lång väg till återhämtning
Vägen framåt för familjen är brant, men Ariana och Clarita har fortfarande sin pappa. Hans frustrationer, trötthet och begränsningar hindrar honom inte från att fortsätta att träna dem i livet.

”Jag lovade Gud att jag skulle uppfostra mina döttrar för att lära känna honom. De är min gåva till dem. Jag älskar när deras handledare kommer eller ringer till dem och lär dem olika saker om Gud. Jag är väldigt tacksam för det. Deras besök, deras hjälp och uppmuntrande ord betyder mycket för mig. Jag skulle vilja att de kom oftare”, säger Larry och ler. ”Trots allt de har uthärdat som familj har de inte förlorat förmågan att hoppas, uthärda och le. Istället är de tacksamma för att de inte behöver gå igenom den här nya utmaningen ensamma.”

Larry återhämtar sig nu lite i taget och kan röra sig runt i huset med sina kryckor. Han går upp tidigt för att be och tackar Gud för att han lever. Han fortsätter att lära Ariana och Clarita att göra sina läxor, städa efter sig och lita på Jesus. Hans dagar är fyllda med hans flickors kärlek, familjens stöd och både praktisk hjälp och uppmuntran från Compassionpersonalen.

”Centrat har funnits där för oss sedan dag ett. Deras hjälp är så värdefull för mig. Vad de gör för oss påminner mig om att Gud ser efter oss och att han aldrig lämnar oss. Det gör mig glad att se mina tjejer le", säger Larry.

Compassion är en fadderbarnsorganisation som funnits i snart 70 år och vi hjälper 2,1 miljoner fadderbarn i 25 länder. Vi arbetar för att frigöra barn från andlig, ekonomisk, social och fysisk fattigdom. För 310 kronor i månaden kan du vara en viktig del i det – bli fadder.

Guds nåd och frid, i sommartid!

Varma och soliga somriga hälsningar från oss på Compassion genom Mattias Martinson

Denna sida använder cookies. Läs mer