Avsnitt 9 - Bengt Johansson

Den här veckans avsnitt är ytterligare en go specialare som är inspelad lite tidigare (VT 2018), Alfred Nygren är återigen min sidekick. Ni skall snart få höra vad jag har att säga om gästen men först ger jag ordet till min gode vän Daniel Röjås som har intervjuat den här personen många gånger och han skriver så här:

”Här är en bluesman från Mullhyttan i Närke som under decennier varit en frontfigur för gitarrbaserad pop-rock i kyrkan och har släppt ett 20-tal plattor. Han är kompositören till klassiker som Bara i Dig, Helig mark, Glädjetåg och Lovsångsblues och hans lovsånger marinerade av Psaltarens slitstarka böner tillhör några av de mest sjungna sångerna i kyrkor och kapell i hela vårt avlånga land. Han har gitarrduellerat med Mats Ronander och är också en av dom mytomspunna upphovsmännen till de rafflande tonsatta diabilds-serierna Evert och muren och Evert och pärlan. Vi ger er: Bengt Johansson.”

Veckans Martinson Möter samtalar alltså med legenden Bengt Johansson som knappt behöver någon mer presentation men han är: lovsångledare, psalmförfattare, pastor och poet, föredöme och förebild. Med sin stora sångskatt och sitt grymma gitarrspel och ett ständigt brinnande hjärta har han välsignat det musikaliska lovsångslandet med sin gåva i över 40 år. Detta blir ett varmt och innerligt samtal och en personlig resa genom stora delar av Bengts musikaliska vandring och liv.

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Här nedan finns nu förhoppningsvis alla länkar till sånt som vi kanske nämner eller snuddar vid i podden. Tanken med länkarna är att du skall kunna klicka dig vidare om du är intresserad.

Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

Lekbergstrion gjorde en LP-skiva "Stand up" 1970.

På slutet av 60 talet lyssnade Bengt bla på Bob Dylan, Simon and Garfunkel.

Bengt minns till och med var han var första gången han hörde svänget i Honky Tonk Women av Rolling Stones och han föll fullständigt för gitarr-riffet direkt.

Bengt låg hemma sjuk och blev frisk på kuppen när han första gången hörde den instrumentala låten ”Hideaway” med Eric Clapton, John Mayall and the bluesbreakers.

Hoppets horisont spelade in en platta 1982.

Bandet bytte namn till Terra Nova och släppte popalbumet ”Blindbockslek”.

Boken av den katolska munken Thomas Merton ”Seven Mountain Story” slukade Tomas och den beskrev även hans eget liv.

Han började med tidebön och fann mer mening med sin tillvaro och i sin musik. Bengts bror Hans Johansson har gjort en sammanställning av dessa böner här.

Här kom ett lite skifte i Bengts musikskrivande som han kallar för ett ”gränsland” mellan artisteriet och att mer börja leda lovsång med sin musik. Skivan ”Vind över vatten”.

Utgiven på EFS skivbolag Cantio, skivan blev helt avgörande och nattvardskvällarna i Brickebergskyrkan ledde vägen. Bengt var lite nervös av dessa förändringar. Bengt kände sig lite som Abba Minos när Jesus i den berömda ikonen lägger armen om Minos och Jesus säger: ”Det var ju inte så farligt, det gick ju bra det där…”

Någonstans här gör vi ett avbrott för att informera om att bli fadder till ett barn i Compassion. Att vara fadder är ett litet sätt att göra stor effekt. En liten insats från dig, som ger en maximal påverkan för det barn du hjälper. Du behöver inte lösa världens fattigdom eller mätta all hunger för att göra stora effekter eller förändra världen. Men när du blir fadder till ett barn förändrar du världen för detta barn. Det är stort.

Skulle även du vilja bli fadder till ett barn?

För 310 kronor i månaden är du med och aktivt bekämpar fattigdomen i världen. Bli fadder här.

Vill du istället Swisha en gåva?

Corona slår just nu hårt mot de 25 länder där vi arbetar och du kan hjälpa till genom att Swisha en gåva till 90 0364 1.

Jag ställer en fråga till Bengt om en sångfras: ”Gud lät sig brytas för att hela.” Det visar sig att broder Hans Johansson skrivit den texten på en låt från 1999 som heter ”trycket släpper”.

Hela plattan är nog Bengt rockigaste skiva tror han.

Efter detta berättar Bengt personligt om hur han ser på lovsång och vad det är för något.

Bengt berättar lite om sin uppväxt i Örebromissionen (ÖM) med evangelisation och mission och det leder hans tankar fram till Gudstjänsten och Jesus som tillbedjans centrum.

Sedan gör Alfred och Bengt en spaning hur man balanserar mellan lyhördhet och lyssnande både gentemot Gud och människor. Att både vara en musikalisk dirigent och samtidigt i bön leta efter svaret på frågan vad gör Gud nu? (Alfred kör med förkortningen LO som står för församlingen Livet Ord, där Bengt hade en lovsångskonsert.)

Efter det pratar vi kort om att Bengt har tilldelats Fyrljuspriset 2017 och Svenska Bibelsällskapets Bibelpris 2017 går till musikern Bengt Johansson. Prismotiveringen lyder: ”Med en stilistisk och poetisk stringens djupt rotad i de bibliska texterna – inte minst i Psaltaren – har Bengt Johansson som sångförfattare och musiker under ett kvarts sekel varit en av de ledande företrädarna för skapandet av svensk lovsång. Med sin musikaliska kvalitet och bredd har han kommit att uppskattas över generationsgränserna och hans sånger och psalmer sjungs i dag i de flesta kristna sammanhang.”

På frågan om vad som ligger framför säger Bengt: Mer och refererar till Bob Dylan´s sång ”When I Paint My Masterpeace”. Det finns mer framför oss.

Avslutningsvis bekräftar Bengt att det finns en fiskefluga som heter ”pastorn” och att han nästa har slut på dom.

Det var en djup glädje och en stor ära att få göra den här podden med dig Bengt! Tusen tack för att du tog dig tid att dela dina tankar och sånger med oss och för att du gör det du gör för hela Kristi kropp i vårt land. Du och dina sånger är en gudagåva till oss alla.

Bengt finns på Facebook.

All hans musik finns tillgänglig på Spotify.

Men som vi alltid brukar säga: ”Köp den direkt av artisten, så hjälper du till mycket mer.”

Nåd och frid till er var och en!

Denna sida använder cookies. Läs mer