Sri Lanka

Sri Lanka är en ö som ligger strax söder om Indien i Indiska oceanen. På grund av det tropiska läget upplever Sri Lanka ett extremt regnigt klimat, med monsuner i nordost från december till mars och monsuner i sydväst från juni till oktober.

Majoriteten av befolkningen är singalesiska, även om en liten andel av befolkningen också består av morer och tamiler. Sinhala är det officiella språket, det andra nationella språket är tamiliska. Även om engelska används i regeringen, talar bara 10% av befolkningen engelska. Buddhismen är den dominerande religionen som utövas av 69% medan en liten minoritet utövar islam, hinduismen och kristendomen. Eftersom Sri Lanka ligger i närheten av stora sjöfartsvägar i Indiska oceanen, består mycket av ekonomin av att exportera varor. Mer än hälften av Sri Lankas export är textilier och kläder.

På 1500- och 1600-talet kontrollerades ön först av portugisierna och sedan holländarna. Sri Lanka firade sin självständighet 1948 även om den vid den tiden var känd som Ceylon; det var inte känt som Sri Lanka förrän 1972. Från och med 1983 stred den singalesiska majoriteten och den tamilska minoriteten ett etnisk krig som varade i mer än två decennier. Norges ansträngningar 2002 för att förmedla ett fredsavtal mellan regeringen och Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE) i början av 2008 var framgångsrika och konflikten fick ett slut i maj 2009.

Denna sida använder cookies. Läs mer