Det började med en evangelist

En mans kärleksfulla handlingar mot de föräldralösa barnen i Sydkorea har växt till en världsvid organisation med målet att befria barn ifrån fattigdom i Jesu namn. I början på 1950-talet flög en evangelisten Everett Swanson från Chicago till Sydkorea för att tala, sjunga och spela för de amerikanska trupperna i Syd Korea. Under sin tid i Korea kom Everett i kontakt med hundratals föräldralösa barn. Barn som mist sina föräldrar i kriget och nu levde på gatan och var övergivna.

En morgon såg han några renhållningsarbetare samla upp högar av, vad han trodde var klädtrasor i en lastbil. Han gick nyfiket fram till lastbilen för att kunna se på närmare håll och blev helt förskräckt då han såg att "högarna" inte bara var klädtrasor utan det var också stelfrusna små kroppar. Barn som dött på gatan under natten.

Swanson kunde inte släppa tanken på dessa barn utan lovade sig själv att hitta sätt att hjälpa dem på. Han började samla ihop pengar för att kunna stödja ett koreanskt barnhem och snart etablerades ett unikt program som möjliggjorde för människor i väst att förse dessa barn med mat, kläder, logi, bibelundervisning och medicinsk hjälp. Everett började att samarbete med lokala församlingar i Korea som hjälpte honom med barnen och undan för undan skapades modellen vi har idag. Compassion startade 1952 och har över 7 000 samarbetsförsamlingar i 25 länder och över 2 miljoner fadderbarn.

Compassion Norden

Compassion Norden startade i Norge 2013. Vi har ett kontor i Mysen i Norge och ett kontor på Kungsholmen i Stockholm. Från dessa kontor koordinerar vi vårt arbete i de nordiska länderna. I huvudsak Norge, Sverige, Finland och Danmark.

Compassion globalt


 1. Australien
 2. Danmark
 3. El Salvador
 4. Frankrike
 5. Italien
 6. Kanada
 7. Nederländerna
 8. Norge
 1. Nya Zeeland
 2. Schweiz
 3. Storbritannien
 4. Sverige
 5. Sydkorea
 6. Tyskland
 7. USA

 1. Bangladesh
 2. Bolivia
 3. Brasilien
 4. Burkina Faso
 5. Colombia
 6. Dominikanska republiken
 7. Ecuador
 8. El Salvador
 9. Etiopien
 1. Filippinerna
 2. Ghana
 3. Guatemala
 4. Haiti
 5. Honduras
 6. Indonesien
 7. Kenya
 8. Mexiko
 9. Nicaragua
 1. Peru
 2. Rwanda
 3. Sri Lanka
 4. Tanzania
 5. Thailand
 6. Togo
 7. Uganda