Ett möte med Christian Ingebrigtsen

10 februari 2022

Video

Vi möter den norska singer/songwritern, internationella popstjärnan och Compassion-ambassadören Christian Ingebrigtsen. Han berättar öppet om en barndom med mobbning, sin musikaliska resa och hur han med en sång fått agera ”medlare” i Israel/Palestina-konflikten.

I Norge har han en flerårig solokarriär och har länge varit en fjärdedel av det internationella pojkbandet A1. Just nu är han rykande aktuell i Norska Melodifestivalen med låten "Wonders of the World". Christian Ingebrigtsen föddes i en musikalisk familj där farfar var violinist i Chicago och pappa Stein Ingebrigtsen den mest sålda skivartisten i Norge på 1970-talet. Redan vid tre års ålder följde Christian med sin pappa på turné och som 16-åring började han komponera sina egna låtar.

Men uppväxten var inte helt enkel. Under flera år utsattes han för mobbing, blev nedtryckt i pissoaren på skolan och inlåst i skåpet. Idag åker han runt och föreläser för ungdomar om vänskap, om att bjuda in och jobba för att alla ska få vara med i gemenskapen. I denna video möter Compassion Christian och vi får ta del av ett innehållsrikt och spännande samtal.

Christian har varit fadder i Compassion i många år och vid flera tillfällen har han besökt vårt arbete. Resan till Indien gav djupa intryck. Där mötte han en pojke som ville visa det käraste han ägde. Pojken bodde med sin mamma och syster under en bro nedanför motorvägen. Det var ett litet plåtskjul med stampat jordgolv. Christian drabbades av att pojken såg detta som sin ”trygga plats på jorden” och det käraste han ägde var en låda med brev från hans fadder i Tyskland. Någon på andra sidan jorden brydde sig om dem, bad för dem och tog sig tid att skriva till dem.

Den här pojken hade fått hjälp av Compassion och Christian ställde sig frågan: Hur har de andra barnen det, de som ännu inte fått någon Compassion-hjälp? Här kan du se en liten film som gjordes vid ett av dessa tillfällen.Se videon

Din kristna tro – hur fann du den?

– Tron kom naturligt in i mitt liv trots att jag inte är uppvuxen i en kristen familj. Jag minns hur jag bad till Gud och konfirmationen hjälpte mig på vägen. Jag var lite av en nörd i skolan och en gång om året skulle man skriva om ett specialuppdrag. Jag valde ”Sammankopplingen mellan vetenskapliga och religiösa teorier kring världens uppkomst” Det blev en större uppgift än vad jag hade tänkt mig. Jag ställde ständigt stora frågor och började ställa religiösa frågor. Vid ett tillfälle blev allt så obegripligt att jag började kapitulera inför en större verklighet bakom allt. Det blev starten på min resa mot en tro på Gud.

Christian studerade låtskrivande och musikproduktion på Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA). Där blev han en av 3000 sökande till ett nytt boyband som skulle heta A1. Christian visste inte en vad ett boyband var, men han bestämde sig till slut för att testa. Det kom att innebära stora världsturnéer, fem skivor och tio miljoner sålda exemplar. Sedan 2003 har Christian parallellt drivit sin solokarriär som artist och i somras kom första skivan skriven helt på norska.

Att musik kan beröra visade sig särskilt vid en tidpunkt när Christian deltog vid ett ledarutvecklingsprogram med unga ledare från Israel, Palestina och Jordanregionerna. Flera av ledarna var direkta ovänner och stämningen var tryckt såväl under dagen som på kvällens fina middag.

– Jag hämtade gitarren och spelade ”I Forgive You” som jag skrivit. Direkt när sången var slut reste sig en av de som varit argast under dagen och tog till orda: ”Christian, om du hade sagt det du nu sjöng så hade jag blivit upprörd, men det var något med musiken och budskapet” och så vände han sig om till sin ”motståndare” och sa: ”Förlåt mig”. Stämningen i rummet vände totalt. Därefter släppte hela den svåra atmosfären och vi kunde ha arabisk fest hela natten!

Detta ledde senare till ett sångskrivarläger med en salig blandning av musiker från olika länder. De skrev 27 sånger tillsammans och startade bandet: "My favourite Enemy ”. Plattan finns på Spotify och bandet har fått möjligheten att spela på bönefrukost med Obama, inför FN, EU-parlamentet, i Bryssel osv.

– Vi kan inte bojkotta varandra, vi måste samtala med varandra. Gud vill inte att bara några av oss ska ha det bra, utan att vi alla ska behandla varandra med kärlek, omsorg och nåd.

Se fler inspirerande videos

Uppdatering från Haiti

21 mars 2024 Video

Som du säkert har hört så har den politiska oron och ekonomiska instabiliteten på Haiti lett till en kris där kriminella gäng strävar efter att ta kontroll över landet genom våld.

Lorega

31 januari 2024 Video

Lorega, ett samhälle på Cebu i Filippinerna, förknippades endast med mörker. Angelica bodde i Lorega. Hon levde ett liv i brottslighet och fattigdom. 

Olive

5 december 2023 Video

Olive bodde i krigshärjade Uganda på 1980-talet. Hon växte upp i rädsla när soldater brände ner hus till grunden vareviga dag. Möjligheten att hon skulle bli bortförd för att bli barnsoldat var överhängande. Men sedan hände något som skulle förändra hennes liv för alltid. Detta är hennes historia.

Denna sida använder cookies. Läs mer