Nolltolerans mot kvinnlig könsstympning

28 februari 2022

Video

Läraren Florence Lomariwo i Kenya fick som 12-åring veta att hon skulle könsstympas. Det var för att kunna gifta sig samma år med en man som bodde granne med familjen. Hör hennes berättelse om den kamp hon idag för mot könsstympning och barnäktenskap.

Könsstympning eller omskärelse innebär att hela eller delar av det yttre kvinnliga könsorganet skärs bort eller skadas på grund av icke-medicinska skäl. Det utförs vanligtvis under barndomen och är en tusenårig tradition som förekommer i en del länder i Afrika och Mellanöstern. I Sverige är könsstympning av flickor och kvinnor förbjudet enligt lag (WHO).

"Flickor blöder ihjäl. En del barn hänger sig själva, eller springer tills de dör på vägen", berättar Florence.

Driven av sin erfarenhet, har Florence som vuxen öppnat ett räddningscenter för flickor på flykt från könsstympning och barnäktenskap. Idag har Compassion ett partnerskap med den kyrka Florence är engagerad i för att kunna betjäna ännu fler barn. Förhoppningen är att flickorna ska utbilda sig och sedan komma tillbaka till samhället.

"Flickor har rättigheter som alla andra barn i samhället. Och när dessa flickor får utbildning får de också makt. Och de kommer att kunna kämpa för sina rättigheter" säger Rev. Yusuf ansvarig för Compassions center i Chemolingot, Kenya.

Se fler inspirerande videos

Uppdatering från Haiti

21 mars 2024 Video

Som du säkert har hört så har den politiska oron och ekonomiska instabiliteten på Haiti lett till en kris där kriminella gäng strävar efter att ta kontroll över landet genom våld.

Lorega

31 januari 2024 Video

Lorega, ett samhälle på Cebu i Filippinerna, förknippades endast med mörker. Angelica bodde i Lorega. Hon levde ett liv i brottslighet och fattigdom. 

Olive

5 december 2023 Video

Olive bodde i krigshärjade Uganda på 1980-talet. Hon växte upp i rädsla när soldater brände ner hus till grunden vareviga dag. Möjligheten att hon skulle bli bortförd för att bli barnsoldat var överhängande. Men sedan hände något som skulle förändra hennes liv för alltid. Detta är hennes historia.

Denna sida använder cookies. Läs mer