Nolltolerans mot kvinnlig könsstympning

28 februari 2022

Video

Läraren Florence Lomariwo i Kenya fick som 12-åring veta att hon skulle könsstympas. Det var för att kunna gifta sig samma år med en man som bodde granne med familjen. Hör hennes berättelse om den kamp hon idag för mot könsstympning och barnäktenskap.

Könsstympning eller omskärelse innebär att hela eller delar av det yttre kvinnliga könsorganet skärs bort eller skadas på grund av icke-medicinska skäl. Det utförs vanligtvis under barndomen och är en tusenårig tradition som förekommer i en del länder i Afrika och Mellanöstern. I Sverige är könsstympning av flickor och kvinnor förbjudet enligt lag (WHO).

"Flickor blöder ihjäl. En del barn hänger sig själva, eller springer tills de dör på vägen", berättar Florence.

Driven av sin erfarenhet, har Florence som vuxen öppnat ett räddningscenter för flickor på flykt från könsstympning och barnäktenskap. Idag har Compassion ett partnerskap med den kyrka Florence är engagerad i för att kunna betjäna ännu fler barn. Förhoppningen är att flickorna ska utbilda sig och sedan komma tillbaka till samhället.

"Flickor har rättigheter som alla andra barn i samhället. Och när dessa flickor får utbildning får de också makt. Och de kommer att kunna kämpa för sina rättigheter" säger Rev. Yusuf ansvarig för Compassions center i Chemolingot, Kenya.

Se fler inspirerande videos

Från fadderbarn till fadder

3 juni 2022 Video

Maria Momojara Diamond växte upp i ett otryggt område i Peru. Hennes föräldrar fick kämpa för att försörja Maria och hennes syskon, men när hon var sju år gammal hörde hon talas om Compassion. "För mig förändrade det livet".

Ett möte med Julian Alum

23 mars 2022 Video

Hennes liv är en gripande sannsaga och ett kvitto på att förvandling är möjligt. Vi fick ett samtal med tidigare fadderbarnet Julian Alum från Uganda. När hennes far dog höll hela familjens liv på att rasera. Julians arbetslösa mamma fick ensam kämpa för att försörja sina fem barn. Men situationen vände – när familjen fick kontakt med Compassion.

Vad gör Compassion?

9 mars 2022 Video

Compassions vision är att befria barn från fattigdom i Jesu namn. Men hur går det till? I denna film berättar vi mer om vår vision och hur vi arbetar holistiskt för att hjälpa barn och deras familjer. 

Denna sida använder cookies. Läs mer