Richmond Wandera - hör hans historia

21 maj 2021

Video

Richmond Wandera förlorade sin far och försörjare när han var 8 år gammal. Det tog allt hopp inför framtiden ifrån honom. Tills han fann Compassion.

Tiden efter hans död var svår. Richmond och hans syskon blev vräkta från sin bostad när de inte längre kunde betala hyran. De tvingades flytta till ett av Ugandas värsta slumområden. Richmonds mamma hade inte råd att köpa mat till honom och hans fem syskon, ofta fick Richmond riskera sitt liv för att få tag i mat till sina yngre syskon.

Då jag var 8 år var jag och min syster ofta ute på gatan eftersom vi inte kunde gå i skolan. Jag minns speciellt en dag då min syster var så svag av undernäring och jag såg en lastbil fylld med bananer köra förbi på väg till marknaden. Jag sprang och hoppade upp på lastbilen, grep tag i en klase bananer och hoppade av i farten ner till min syster igen. Jag riskerade mitt liv för att jag inte såg någon annan utväg.

I tre långa år levde Richmond i konstant rädsla för att varje dag skulle bli hans sista. Men när han blev 11 år gammal så förändrades allt. En 15-årig tjej vid namn Heather bestämde sig för att bli fadder. Det beslutet förändrade Richmonds liv för alltid.

I videon här nedan så berättar Richmond om sitt liv före, under och efter Compassion klev in. Han berättar bland annat om 1-1-fadderskapets betydelse för att nå frihet från fattigdom. Det handlar inte bara om materiell hjälp, genom upplevelsen att någon faktiskt bryr sig om så lossnar greppet som fattigdomen har om livet.

Idag är Richmond pastor och föreståndare samt verksamhetsledare för ett lärjunganätverk som utbildar mer än 6000 pastor i tre olika länder i Östafrika. Han är fullständigt befriad från fattigdom!

Lyssna till samtalet mellan honom och Compassions evangelist Mattias Martinson:

Här några citat från samtalet:

“The reality of poverty is unseen. To me, poverty was a voice. It said to me that I am nothing, that I’m unwanted. That my dreams would never come true”

“In order to lead a life that makes a difference, one has to choose to live with less so that others can live with more.”

“My sponsor, Heather, chose to look beyond the sea and chose to live simply so that I could simply live”

“What can I live without, so that someone who is desperate today can live?”

Se fler inspirerande videos

Från fadderbarn till fadder

3 juni 2022 Video

Maria Momojara Diamond växte upp i ett otryggt område i Peru. Hennes föräldrar fick kämpa för att försörja Maria och hennes syskon, men när hon var sju år gammal hörde hon talas om Compassion. "För mig förändrade det livet".

Ett möte med Julian Alum

23 mars 2022 Video

Hennes liv är en gripande sannsaga och ett kvitto på att förvandling är möjligt. Vi fick ett samtal med tidigare fadderbarnet Julian Alum från Uganda. När hennes far dog höll hela familjens liv på att rasera. Julians arbetslösa mamma fick ensam kämpa för att försörja sina fem barn. Men situationen vände – när familjen fick kontakt med Compassion.

Vad gör Compassion?

9 mars 2022 Video

Compassions vision är att befria barn från fattigdom i Jesu namn. Men hur går det till? I denna film berättar vi mer om vår vision och hur vi arbetar holistiskt för att hjälpa barn och deras familjer. 

Denna sida använder cookies. Läs mer