Richmond Wandera - hör hans historia

21 maj 2021

Video

Richmond Wandera förlorade sin far och försörjare när han var 8 år gammal. Det tog allt hopp inför framtiden ifrån honom. Tills han fann Compassion.

Tiden efter hans död var svår. Richmond och hans syskon blev vräkta från sin bostad när de inte längre kunde betala hyran. De tvingades flytta till ett av Ugandas värsta slumområden. Richmonds mamma hade inte råd att köpa mat till honom och hans fem syskon, ofta fick Richmond riskera sitt liv för att få tag i mat till sina yngre syskon.

Då jag var 8 år var jag och min syster ofta ute på gatan eftersom vi inte kunde gå i skolan. Jag minns speciellt en dag då min syster var så svag av undernäring och jag såg en lastbil fylld med bananer köra förbi på väg till marknaden. Jag sprang och hoppade upp på lastbilen, grep tag i en klase bananer och hoppade av i farten ner till min syster igen. Jag riskerade mitt liv för att jag inte såg någon annan utväg.

I tre långa år levde Richmond i konstant rädsla för att varje dag skulle bli hans sista. Men när han blev 11 år gammal så förändrades allt. En 15-årig tjej vid namn Heather bestämde sig för att bli fadder. Det beslutet förändrade Richmonds liv för alltid.

I videon här nedan så berättar Richmond om sitt liv före, under och efter Compassion klev in. Han berättar bland annat om 1-1-fadderskapets betydelse för att nå frihet från fattigdom. Det handlar inte bara om materiell hjälp, genom upplevelsen att någon faktiskt bryr sig om så lossnar greppet som fattigdomen har om livet.

Idag är Richmond pastor och föreståndare samt verksamhetsledare för ett lärjunganätverk som utbildar mer än 6000 pastor i tre olika länder i Östafrika. Han är fullständigt befriad från fattigdom!

Lyssna till samtalet mellan honom och Compassions evangelist Mattias Martinson:

Här några citat från samtalet:

“The reality of poverty is unseen. To me, poverty was a voice. It said to me that I am nothing, that I’m unwanted. That my dreams would never come true”

“In order to lead a life that makes a difference, one has to choose to live with less so that others can live with more.”

“My sponsor, Heather, chose to look beyond the sea and chose to live simply so that I could simply live”

“What can I live without, so that someone who is desperate today can live?”

Se fler inspirerande videos

Uppdatering från Haiti

21 mars 2024 Video

Som du säkert har hört så har den politiska oron och ekonomiska instabiliteten på Haiti lett till en kris där kriminella gäng strävar efter att ta kontroll över landet genom våld.

Lorega

31 januari 2024 Video

Lorega, ett samhälle på Cebu i Filippinerna, förknippades endast med mörker. Angelica bodde i Lorega. Hon levde ett liv i brottslighet och fattigdom. 

Olive

5 december 2023 Video

Olive bodde i krigshärjade Uganda på 1980-talet. Hon växte upp i rädsla när soldater brände ner hus till grunden vareviga dag. Möjligheten att hon skulle bli bortförd för att bli barnsoldat var överhängande. Men sedan hände något som skulle förändra hennes liv för alltid. Detta är hennes historia.

Denna sida använder cookies. Läs mer