Sonia firar påsk hemma

3 april 2021

Fadderskapet

På grund av COVID-19- restriktionerna kommer 7-åriga Sonia i år att missa påskdramat som hon så gärna vill se på centret. Sonjas mamma har dock beslutat att de ska hitta ett sätt att kunna fira påsk hemifrån.

En av de mest uppskattade aktiviteterna på Compassions center i byn är det årliga påskdramat som baseras på Jesu död och uppståndelse. Men på grund av COVID 19- restriktionerna kommer påskdramat inte att inträffa år 2021.

För närvarande tillåter regeringen endast 13 personer eller fler samlas i möten om det innefattar 30 procents kapacitet. Dessa regler påverkar också aktiviteterna på centret då kyrkan är barnens samlingsplats.

Precis som år 2020 kommer 7-åriga Sonja åter igen att missa sin favorittradition. 

”Jag älskar att se påskdramat som barnen på centret brukar spela upp”, berättar Sonja.

Web_Version-CC-RW025200478-12-2103.jpg

För att påskhögtiden ska bli komplett brukar man också servera barnen en speciell påskmåltid. 

”Jag kommer sakna att äta ris, pommes frites och kött som vi brukar få när vi firar påsk på centret” berättar Sonja.

Sonia kommer, liksom många andra barn från Rwanda, att sakna, inte bara påskdramat, men också att missa påsksöndagsmötet, något som för många kommit att bli en tradition.

Trots detta försöker Claudine, Sonjas mamma, se till att Sonia kan fira påsk hemma istället. Precis som förra året kommer de att be hemifrån på påsksöndagen.

”Jag kommer inte kunna hålla ett påskdrama för Sonia i påsk eftersom jag inte har tillräckligt många personer för rolluppsättningen”, skrattar Claudine. ”Jag kommer att läsa berättelsen om Jesu död och uppståndelse. Om jag hade haft en TV hade jag låtit henne få se påskfilmen, men jag har inte råd”, säger Claudine.

Web_Version-CC-RW025200478-03-2103.jpg

Claudine har lärt Sonia olika sånger om Jesu död och uppståndelse. Hon kommer att servera Sonias favoritmåltid, för att de på så sätt inte behöva göra avkall på hela påskfirandet.

”Jag kommer att se till att hon får sitt ris på påsken. Det är ju hennes favoritmat och jag vill kompensera för påskdramat som hon missar på grund av COVID 19- restriktionerna. Jag vet inte om vi kommer ha råd med att köpa kött till påsk eftersom jag endast är en grönsaksförsäljare. Men jag känner mig hoppfull”, säger Claudine.

Web_Version-CC-RW025200478-07-2103.jpg


Sonias fadder brukar har vid flera tillfällen skickat gåvor till Sonia och hennes familj. Claudine brukar spara en summa pengar för att kunna göra något extra på högtider som Sonias födelsedag, påsk och jul.

”Jag är så tacksam till min dotters fadder som stöttat oss efter att Sonias pappa övergav oss när Sonia endast var tre år gammal. Jag ber ständigt om Guds välsignelse över honom”, berättar Claudine.

Den 20 juli registrerades Sonia på Compassion center snart efter att hennes pappa övergivit dem för att gifta om sig.

”Vänner till mig fick hjälpa mig ekonomiskt när min man lämnade mig med fem barn att ta hand om”. Jag hade inget jobb och blev vräkt från huset där vi bodde då jag inte hade råd att betala hyran. Mina barn blev undernärda på grund av att vi var utan mat i flera dagar. Tack vare Sonias registrering på centret fick vi en andra chans i livet”, säger Claudine.

Tack vare medarbetarna på centret samt Sonias fadder har Claudine numera ett stånd på marknaden där hon säljer grönsaker. Med den inkomst hon får kan hon nu försörja sina barn.

Då Sonja inte kommer att ha möjlighet att fira påsk på centret och inte heller kunna gå på påsksöndagsmötet har nu Claudine hittat ett sätt att göra påsken speciell hemifrån för Sonia och hennes syskon.

2469BC3D-B0A3-4F2F-8619-C0F3435A33D4.jpeg

Senaste inläggen om fadderskapet

25 talande bilder som visar var fadderbarnen sover och leker

13 april 2021

Välkommen in!

Läs mer

Denna sida använder cookies. Läs mer