Avsnitt 39 - Mattias Martinson

Välkomna skall ni alla vara till avsnitt 39 av Martinson Möter och jag skall ärligt säga att nu blir det ett lite nervöst och annorlunda avsnitt för mig. Jag sitter ju vanligtvis i den trygga frågefåtöljen men har nu på er önskan bytt plats. Journalisten, pastorn, författaren, goda vännen och Alpha Sverige ledaren; Carl-Henric Jaktlund står istället för intervjun. Så jag lämnar över ordet till honom nu.

Vänner, det är dags igen för ännu ett avsnitt av Martinson Möter. Det är inte jag som är Martinson… Jag heter Carl-Henric Jaktlund och var gäst i Martinson möter för någon månad sedan, är du nyfiken på mig så kollar du in den podden. Men vänta med det, eller strunta i det; vilket som, så länge du nu tillsammans med mig riktar uppmärksamheten på dagens huvudperson: Mattias Martinson.

Mattias är trebarnspappa - Joel, Anton och Esther heter barnen - och är gift med Therese som han även musicerar mycket tillsammans med. Musiken har alltid haft en stor plats i Mattias liv vid sidan om förkunnandet, de två delarna har följt honom åt under hans många år som pastor och nu i hans tjänst som evangelist på Compassion.

Han har en jordad spiritualitet - han kommer ifrån en familj med fötterna på jorden och tillit till himlen. Han är en blandning av dalsländsk mylla och hemliga undergroundmöten på diskotek i marxistiska diktaturer.

Mattias är även en filmnörd utöver det vanliga. I vanliga fall är Mattias Martinson van vid att ställa frågorna i denna podd, idag är det dags för honom att besvara dem. Nu åker vi.

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Här nedan finns nu förhoppningsvis alla länkar till sånt som vi kanske nämner eller snuddar vid i podden. Tanken med länkarna är att du skall kunna klicka dig vidare om du är intresserad.

Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

1. Om du kunde välja att göra vadsomhelst, vart som helst varför väljer du då ständigt ordet ”gött” för att förklara så mycket? Det här är ett av de orden som han tillsammans med vänner John Eidering tjötat mycket om och ”gött” ordet kan inte släppa sitt grepp.

2. Om du bara fick se filmer av en enda filmskapare vem skulle det då vara? Det här är ett svårt val men han väljer ändå Christopher Nolan - skaparen av Batman trilogin, Dunkirk, Tenet, Inception mfl. Peter Jackson - skaparen av Sagan om Ringen trilogin, King Kong, Tintins äventyr, Hobbit trilogin m fl. är också en spännande regissör tycker Mattias.

3. Med den livserfarenhet du har nu, vilka råd skulle du ge ditt framtida pensionärs-jag? Mattias hoppas att han som pensionär har blivit en mästare på att njuta av att bara vara i nuet.

4. Vilken bibelperson identifierar du dig med? Han skulle önska att det var den högutbildade läkaren Lukas, men ser nog musikern och herdepojken David som en ”närmre” förebild.

5. Om du kunde gå med i någon tidigare eller nuvarande innebandyklubb vilken skulle du välja? Mattias är ju som bekant inte någon sportnörd, men han har nyss intervjuat Peter Bernhardsson som var med och startade Jönköpings Innebandy Klubb så där skulle han gärna varit med. 

6. Vilken dag skapade Gud Fadern Pepsi Max? Här hittar herr Martinson på mycket för att rättfärdiga och försvara sitt behov av Pepsi Max och is-intag.

7. Vilket ögonblick med Gud har varit avgörande? Den vecka som podden spelades in så dog den världskända evangelisten Loui Palau och Mattias har ett avgörande minne från en Gudstjänst där Gud rörde livsavgörande och djupt vid Mattias hjärta och hans liv är inte detsamma efter det mötet med Gud. 

8. Om Mattias fick starta ett superband, vilka musiker skulle då vara med? Trummisarna Jeff Porcaro, Per Lindvall, Basisten Marco Mendonza, Gitarristerna The Edge, Michael Landau, och superkeyboardisten Steve George är några av dom han skulle drömma om att ha med. Den första låten som dom skulle öva in med bandet är Pages ”You need a hero” från 1981. 

9. Har du någon dold icketalang? Mattias är ingen fena på några bollsporter överhuvudtaget.

10. Om du inte skulle få jobba med det du gör nu, vad skulle du göra då? Mattias hade gärna varit reseledare i Israel men CH tycker inte att det svaret duger så då väljer han bagare i Betlehem.

23 oktober 1971 föddes Mattias som det fjärde syskonet i familjen Martinson. Han var ofta utklädd till clown som barn. Han var han ofta med familjen till kyrkan och där blev det en del bus. 1981 går flyttlasset till byn Krokek i Kolmården och väl där så togs beslutet att Mattias skulle gå om en klass.

Pappa Ingemar hade lett Slaviska Missionen i många år och nu startade Ingemar och mamma Inga Britt en kursgård med inriktning på väntjänst i öst. Brådmogen och busig hamnade han på Helgelseförbundets sommarbibelskola på Flahult och rektonr ångrade att han fick gå kvar.

När han gick ut högstadiet så sökte han bara en linje och då han inte kom in där hamnade han på Götabro Bibelskola och hans hjärta började brinna tydligare för att nå människor med Jesu kärlek.

Sommaren 1989 mötte han Vineyard pastorn Brent Rue från Lancaster CA som blev en mentor och förebild i flera år och mötet med Vineyardkyrkan blev en tydlig känsla av att komma hem och landa i en levande och begriplig tro. Mattias drömmer fortfarande om att vara klokare.

Pappa Ingemar dog 2006 och han är väldigt saknad, Ingemars sköna inställning till en enkel tro och ett modigt utgivande liv är ett exempel som verkligen utmanat Mattias att ta nya steg för att fördjupa och förstärka sin kristna övertygelse.

Pappa Ingemar jobbade med östmission och såg till att det smugglades miljontals biblar och han blev då svartlistad i Sovjet i 25 år.

Som barn bad Mattias regelbunden aftonbön med Ingemar eller Inga Britt och vid ett tillfälle började far och son utmana Gud om ett konkret bönesvar. Dom bad om en minibuss och fick bönesvar som firades med en helg-camping vid sjön.

Mattias berättar gripen om sin kärlek till hustrun Therese och tårarna rinner när han skall uttrycka sin kärlek till barnen Joel, Anton och Esther.

Efter detta går han loss på att förklara sin passion för Compassion.

Varför den fattige skall försvaras med alla medel och att det är vår skyldighet som mänsklighet att vårda om varandra och framförallt varför det är varje troende skyldighet att värna den fattige, främlingen, flyktingen änkan och den svage.

Jesus själv högläste texten från Jesaja i sin hemby och Mattias citerar Lukasevangeliet 4:16-18 ”Så kom han till Nasaret, där han hade vuxit upp. På sabbaten gick han som han brukade till synagogan. Han reste sig för att läsa ur Skriften, och man räckte honom profeten Jesajas bokrulle. När han öppnade rullen, fann han stället där det står skrivet: Herrens Ande är över mig, för han har smort mig till att förkunna glädjens budskap för de fattiga.”

Därför är Compassion arbete med fadderbarn nödvändigt och livsavgörande inte bara för den fattige utan också för hela västvärlden som behöver kliva ur sin bubbla och börja betjäna inte bara varandra utan andra. Han ser det som självklart att alla skall bli faddrar och för endast 310 kronor i månaden hjälper man då ett fadderbarn så alla grundläggande behov möts.

Mattias tycker att Compassions arbete har en USP (Unique Selling Proposition) där pengarna inte bara går till en stor pott och fördelas utan man hjälper verkligen det enskilda barnet. Det handlar inte om en punktinsats utan en långtgående investering i detta barns fysiska och andliga hälsa.

Compassions strategi är att varje fadder har kontakt med sitt fadderbarn genom 1-till-1-fadderskap. Det gör att man själv kan se vilken otrolig utveckling man är med och skapar vilket leder till ökad motivation, relation och glädje i givandet. 

Mattias vill gärna att ni alla ser den här filmen om den lilla tjejen Blessing från Uganda.

Tack Mattias för att du lät dig sitta i grillstolen och avslutningsvis vill vi bara tacka för att alla ni är med oss och lyssnar. Vi sänder en bön om välsignelse till er var och en in i palmsöndagens drama!

Nåd och frid / Compassionteamet

Denna sida använder cookies. Läs mer